دانه قهوه

آشنایی با دانه قهوه و انواع آن

آشنایی با دانه قهوه و انواع آن

با عطر خوش یک قهوه ی عالی چطورید؟! چنانچه شما نیز از عاشقان این نوشیدنی کهن و رازآمیز هستید، خوب است اطلاعاتی درباره ی انواع دانه قهوه بدانید و حس خاص و خاطره انگیز این نوشیدنی محبوب را مهمان ما باشید!

اطلاعاتی درباره انواع دانه قهوه

دانه قهوه دقیقاً چیست؟

سؤال خوبی بود! دانه قهوه دانه­ ای است که در داخل میوه گیاه قهوه یافت می­شود. میوه قهوه از این نظر غیر معمول است که ما قسمت بیرونی و میوه­ای آن را نمی­ خوریم. در عوض، هسته آن را بیرون می­ آوریم و تفت می دهیم.

اگر اهل نوشیدن قهوه هستید، احتمالاً تا حالا به این موضوع فکر کردید که چند نوع قهوه وجود دارد، و چه چیزی آنها را منحصر به فرد می­ کند.

چهار نوع مختلف دانه قهوه وجود دارد: عربیکا، روبوستا، لیبریکا، و اکسلسا. عربیکا و روبوستا رایج ­ترین و محبوب ­ترین انواع دانه قهوه هستند، اما ممکن است خوش شانس باشید و به دو مورد دیگر هم برخورد کنید.

گیاه قهوه در بین مدارهای رأس الجدی و رأس السرطان یعنی در محدوده هایی که به استوا نزدیک تر هستند، رشد بیشتری دارد.این گیاه در برخی از کشورهای قاره آسیا، آفریقا، آمریکا و حوزه کارائیب رشد میکند. اما در حال حاضر در حدود 45 درصد از قهوه دنیا در آمریکای جنوبی و به ویژه در برزیل تولید می گردد.

 انواع دانه قهوه

قهوه عربیکا

دانه ­های قهوه عربیکا محبوب­ترین نوع دانه ­های قهوه هستند که حدود 60 درصد قهوه مصرفی جهان را تشکیل می­دهند. این دانه ­های خوشمزه قرن­ها پیش در ارتفاعات اتیوپی کشت می شدند و حتی ممکن است اولین دانه ­های قهوه­ ای باشند که مصرف شده ­اند! نام عربیکا به احتمال زیاد به دلیل محبوبیت این نوع قهوه در عربستان در قرن 7 (یمن کنونی) بوده است.

دانه­ های قهوه عربیکا با کیفیت ­ترین نوع در میان دانه­ های قهوه محسوب می­شوند. آنها به خاطر طعم دلپذیر و تلخ نبودن مشهور هستند.

بسته به محل رشد، دانه­ های قهوه عربیکا می­توانند طعم­های بسیار متفاوتی را ارائه دهند.

قهوه روبوستا

قهوه روبوستا از نظر محبوبیت در جایگاه دوم در میان دانه ­های قهوه جای می­ گیرد. این نوع قهوه از صحرای آفریقا سرچشمه گرفته است و در حال حاضر عمدتا در آفریقا و اندونزی کشت می­شود. قهوه روبوستا معمولا در ترکیب با سایر انواع دانه ­های قهوه به کار می ­رود.

دانه ­های قهوه روبوستا معمولا بزرگتر و گردتر از سایر انواع دانه قهوه هستند. درختچه ­های روبوستا معمولاً بسیار بیشتر از نوع عربیکا رشد می­کنند و اندازه آنها بین 15 تا 20 فوت می­رسد. درختچه ­های  روبوستا می­ توانند در ارتفاعات پایین رشد کرده و در برابر بیماری ­ها مقاومت کنند.

طعم قهوه روبوستا نسبت به سایر دان ه­های قهوه تلخ­ تر است. اغلب دارای عطر قوی و طعم تقریباً سوخته است. خوب البته جای تعحب ندارد که دانه­ های روبوستا نسبت به دانه ­های عربیکا کافئین بیشتری دارند. به همین دلیل است که عاشقان قهوه ترجیح می­ دهند تا روبوستا را با سایر انواع قهوه ترکیب کنند. اما شاید باید گاهی این نوع قهوه را به تنهایی تست کنند.

انواع دانه قهوه

قهوه لیبریکا

دانه ­های قهوه لیبریکا بومی مناطق مرکزی و غربی آفریقا، به ویژه لیبریا، هستند، و به همین دلیل نام لیبریکا را برای این نوع قهوه انتخاب کرده ­اند. مهمترین ویژگی قهوه لیبریکا عطر و طعم دودی آن است.

نام قهوه لیبریکا تا قبل از اواخر دهه 1800 در تمدن غربی شنیده نشده بود، پس از یک بیماری قارچی (“زنگ قهوه”) که بسیاری از محصولات عربیکای منطقه را از بین برد، به شهرت رسید و جایگاه ویژه­ ای پیدا کرد.

معمولا درختچه ­های لیبریکا بسیار بزرگتر از عربیکا یا روبوستا هستند، شکل نامنظمی دارند و از نظر اندازه و ظاهر کلی به روبوستا بیشتر نزدیک هستند. همچنین آب و هوای گرم و مرطوب را تحمل می­کنند و در مناطق کم ارتفاع به خوبی رشد می­کنند. قهوه لیبریکا اکنون عمدتاً در اندونزی، مالزی و فیلیپین تولید می­شود، و تقریباً سهمی 2 درصدی از بازار قهوه جهان را در اختیار دارد. بیش از 95 درصد از قهوه مالزی را دانه ­های لیبریکا تشکیل می­دهد. با این حال، معمولاً در بازارهای آمریکای شمالی و اروپا طرفداران چندانی ندارد.

کسانی که این نوع کمیاب از قهوه (قهوه لیبریکا) را امتحان کرده ­اند یا آن را دوست دارند یا از آن متنفرند. برخی از قهوه خورهای حرفه­ ای طعم غیر معمول و دودی لیبریکا را دوست دارند. ولی دیگران  ممکن است طعم دودی آن را نتوانند تحمل کنند.

قهوه اکسلسا

چهارمین نوع پر­طرفدار در بین دانه ­های قهوه، قهوه اکسلسا نام دارد. هرچند برخی ممکن است قهوه اکسلسا را نوعی قهوه لیبریکا در نظر بگیرند، اما سایرین آن را یک گونه منحصر به فرد از قهوه می­دانند. دانه ­های قهوه اکسلسا تقریباً به طور کامل در آسیای جنوب شرقی رشد می­ کنند و شکل آنها تا حدی شبیه دانه ­های لیبریکا است.

از نظر طعم، دانه­ های قهوه اکسلسا بسیار منحصر به فرد هستند. طعم آنها ترکیبی از طعم تلخ و ترش را در خود دارد و بیشتر تداعی کننده رست تیره هستند. آنها همچنین از نظر عطر و کافئین سب ک­تر از سایر انواع قهوه هستند، اما طعم و مزه غیر معمول خود را حفظ می­کنند. گاهی اوقات می ­توانید این دانه­ های قهوه غیر معمول را با سایر قهوه­ ها ترکیب کنید تا طعم پیچیده و منحصر به فردی را خلق کنید.

خرید دانه قهوه

چنانچه متصدی کافی شاپ هستید و به صورت حرفه­ای با قهوه در ارتباط هستید، و یا اینکه به صورت حرفه ­ای به تجارت قهوه می پردازید و قصد خرید عمده قهوه را دارید، برای عرضه عمده قهوه آماده خدمت رسانی به شما عزیزان هستیم. یا حتی ممکن است شما جزو عاشقان عطر و طعم قهوه باشید، که لذت عطر یک فنجان قهوه تازه را با هیچ چیزی عوض نمی­کنند، در این صورت برای خرید عمده قهوه می­ توانید روی ما حساب کنید.

پست های مرتبط