دانه قهوه

انواع قهوه؛ آشنایی با طعم‌ها و طرز تهیه قهوه‌های مختلف

این روزها قهوه به چنان محبوبیتی دست پیدا کرده که خیلی‌ها آن را همانند آثار هنری می‌دانند که با انواع طعم‌ها و نام‌های تجاری مختلف، انتخاب را برای علاقمندان به این نوشیدنی تاریخی دشوار ساخته است. از انواع قهوه‌‌های مشهور گرفته تا انواع نوشیدنی قهوه کمتر شناخته شده مثل کورتادو نیترو، قهوه مناسب ذائقه همه افراد وجود دارد. ما در این مطلب قصد داریم تا  انواع قهوه را با ذکر نام و خاصیت منحصر بفرد آن‌ها معرفی کنیم تا شما را در انتخاب یک طعم ایده‌آل متناسب با ذائقه خود کمک کنیم.

در این مطلب قصد داریم شما را با انواع دانه قهوه آشنا کنیم. اما پیش از نام بردن از انواع قهوه، خوب است بدانید که تمام دانه‌های قهوه محصول درختانی هستند که از خانواده‌ی کافئا Coffea می‌باشند. درخت قهوه مناسب برای مناطق گرمسیری است، و در نقاطی که سرما و بارندگی‌های باران و برف قالب است نمی‌توانند دوام بیاورند.

انواع دانه قهوه در ابتدا به شکل خوشه‌هایی مملو از میوه‌های کوچک و تقریبا گرد سبز رنگ هستند که هر چه بیشتر رسیده می‌شوند و از حالت خام بودن خارج می‌شوند رنگ‌شان به سمت قرمز شدن می‌رود.

به طور کلی انواع قهوه شامل 3 دسته می‌شوند که تمام زیر مجموعه‌های دانه‌های قهوه با کیفیت و عطر و طعم و جغرافیای متفاوت را در بر خواهند گرفت. این سه نوع کلی از دانه‌های قهوه به شرح زیر می‌باشند:

  • دانه قهوه عربیکا
  • دانه قهوه روبوستا
  • دانه قهوه لیبریکا

خوب است بدانید که در میان انواع قهوه‌های موجود در بازار جهانی قهوه، آن دسته از قهوه‌هایی که از دانه‌های قهوه عربیکا تهیه شده‌اند بیشترین طرفداران و متقاضیان را به خودشان اختصاص می‌دهند. پس از دانه‌های قهوه‌ی عربیکا، دانه‌های قهوه روبوستا مقام دوم از نظر استقبال عموم را به خود اختصاص داده.

انواع دانه قهوه - انواع قهوه

دانه قهوه لیبریکا

اما گفتنی‌ست که دانه‌های قهوه لیبریکا در میان سه نوع دیگر از دانه‌های قهوه، متقاضی کمتری دارد و حتی تولید آن نیز در ابعاد بسیار محدودتری صورت می‌گیرد.

ولی جالب است بدانید دانه‌های قهوه لیبریکا به لحاظ طعم و مزه شباهت بسیار زیادی به دانه‌های قهوه روبوستا دارند اما معمولا استفاده از آنها به منظور تهیه‌ی پودرهای قهوه برای عمل آوری نوشیدنی‌های قهوه در میان مردم دنیا خیلی مرسوم نشده است و اگر به بازار برای خرید قهوه مراجعه کنید و کمی به بسته بندی‌ها دقت نمایید متوجه خواهید شد که ۹۰ درصد قهوه‌های موجود در بازار از دانه‌های قهوه عربیکا و روبوستا تهیه شده‌اند.

آشنایی با انواع قهوه

کیفیت و طعم قهوه رابطه‌ مستقیمی با دانه آن دارد. بیشتر قهوه‌هایی که در کافه‌ها سرو می‌شوند از دانه قهوه عربیکا و مابقی از دانه قهوه روبوستا تهیه شده‌اند. البته، از دانه‌های دیگری نظیر لیبریکا و اکسلسا نیز برای درست کردن انواع نوشیدنی قهوه استفاده می‌شود که به دلیل کمیاب بودن آن‌ها خیلی طرفدار ندارند.

احتمالا، از خود بپرسید که دانه‌های قهوه چه تاثیری در طعم و رنگ بوی نوشیدنی آن دارند؟ در واقع، هر دانه قهوه ویژگی‌های خاص خود را داشته و اغلب طعم منحصر بفردی دارند. بنابراین، مهم است که در انتخاب دانه قهوه متناسب با سلیقه و ذائقه خود عمل کنید، زیرا اگر دانه منتخب شما مورد پسندتان نباشد، می‌تواند شما را برای همیشه از خوردن قهوه منصرف کند.

آشنایی با انواع قهوه

دانه قهوه عربیکا

دانه قهوه عربیکا رایج‌ترین نوع دانه در تولید انواع قهوه است. عربیکا نسبت به سایر دانه‌ها دارای طعم ملایم‌تری بوده و از کافئین کمتری برخوردار است. این محصول همچنین با نام‌های تجاری مختلف نظیر قهوه عربی، درختچه قهوه عربستان شناخته می‌شود. قهوه عربیکا برگرفته از درختی به همین نام یعنی قهوه عربی است.

غلظت قند دانه‌های قهوه عربیکا دو برابر بیشتر از دانه‌های دیگر نظیر روبوستا بوده و طعم آن کمتر تلخ به نظر می‌رسد و اغلب برای خیلی‌ها لذت بخش‌تر است. دانه عربیکا معمولا بیضی شکل است، بنابراین اگر هنگام خرید دانه عربیکا نسبت به اصل بودن آن مطمئن نیستید، حتما به فرم ظاهری آن دقت کنید.

در حالی که خاستگاه اصلی دانه عربیکا در اتیوپی است، اما بیشتر آنها در برزیل کشت می‌شوند. دانه‌هایی که در برزیل کشت می‌شوند اغلب بوی میوه‌ می‌دهند و برخی طعم آن را با شکلات، کارامل، میوه و شکلات مغزدار مقایسه می‌کنند. انواع قهوه تولید شده با دانه‌های برزیلی اغلب شیرین و رقیق هستند.

دانه قهوه روبوستا

دانه قهوه روبوستا - انواع قهوه

روبوستا تقریباً دو برابر دانه عربیکا کافئین دارد، بنابراین اغلب مورد پسند کسانی است که به دنبال مصرف واقعی کافئین هستند. این محصول از ترکیب دانه‌های Coffea Canephora تهیه شده و در حال حاضر در ویتنام کشت می‌شود.

دانه روبوستا برای مدت زمان زیادی در لیست سیاه علاقمندان به قهوه قرار داشت، زیرا اغلب کافه‌ها از نمونه‌های بی‌کیفیت آن جهت تهیه قهوه فوری استفاده می‌کردند که طعمی تلخ داشت. در حال حاضر قهوه‌های فوری بیشتر ترکیبی از هر دو نوع قهوه عربیکا و روبوستا هستند. ترکیب دانه‌های مختلف روبوستا باهم طعمی بسیار قوی (تلخ) ایجاد می‌کند که اغلب از آن به عنوان طعم خاکی/چوبی یاد می‌کنند.

دانه روبوستا معمولا گرد است و به طور کلی ارزان‌تر و راحت‌تر تولید می‌شود. نمونه‌های باکیفیت این دانه برای تهیه یک قهوه اسپرسو دلچسب مورد استفاده قرار می‌گیرند.

اکنون که با دو نوع از محبوب‌ترین دانه‌های قهوه آشنا شدید، وقت آن رسیده تا درباره انواع قهوه و نوشیدنی‌های عجیب و غریب آن نیز مطالبی بیاموزید.

انواع قهوه بر اساس طعم و رنگ

به طور کلی، انواع مختلف نوشیدنی‌های قهوه عمدتا بر اساس اسپرسو درجه‌بندی می‌شوند. به طوری که با افزودن شیر، آب، میزان دمای بخار و … طعم آن را تغییر و یک تیپ جدید از قهوه خلق می‌شود. هرچه آب یا شیر بیشتری به نوشیدنی اضافه شود، تلخی قهوه کمتر می‌شود، بنابراین هنگام سفارش یا تهیه قهوه این نکته را در نظر داشته باشید.

قهوه سیاه یا بلک کافی

در بین انواع مختلف قهوه، بلک کافی ساده‌ترین نوع از لحاظ درست کردن است. قهوه سیاه یک قهوه دم کرده یا فوری است که جز آب جوش هیچ چیز دیگری به آن اضافه نشده است. به طوری که به صورت گرم و بدون هیچگونه طعم دهنده‌ای سرو می‌شود. قهوه سیاه به سادگی با افزودن آب داغ به گرانول قهوه فوری یا قهوه دم کرده‌ی آسیاب‌شده تهیه می‌شود.

قهوه سیاه یا بلک کافی - انواع قهوه

قهوه لانگ بلک

یکی دیگر از انواع نوشیدنی قهوه، قهوه لانگ بلک است. قهوه لانگ بلک معمولا در استرالیا و نیوزلند سرو می‌شود و از نظر شکل ظاهری شبیه به قهوه آمریکایی است؛ با این تفاوت که از نظر طعم و عطر از قهوه آمریکایی قوی‌تر است. این مدل از نوشیدنی قهوه با ریختن اسپرسو روی آب داغ تهیه می‌شود. البته، برای تهیه قهوه لانگ بلک باید از آب کمتری استفاده شود. کرم ایجاد شده در این نوع از قهوه نیز کمی غلیظ‌تر از اسپرسو است.

قهوه اسپرسو

برای دانستن فرق قهوه ساده با قهوه اسپرسو بهتر است با ویژگی‌های هر یک آشنا شد. قهوه ساده به قهوه‌ای گفته می‌شود که با دم کردن و خیساندن دانه‌های قهوه آسیاب شده تهیه می‌شود. قهوه فوری نیز که اغلب ایرانی‌ها از آن استفاده می‌کنند همان پودر قهوه فوری به همراه آب است.

درواقع طرز تهیه قهوه ساده به این شکل است که قهوه با عبور آب به صورت آهسته از بین دانه‌های آن بدست می‌آید؛ به طوری که با گذشت مقداری زمان آب از میان دانه‌ها عبور کرده و قهوه برای نوشیدن آماده می‌شود.

اما، طرز تهیه اسپرسو تفاوت زیادی با روش‌های قدیمی داشته و معمولا توسط دستگاه‌ اسپرسو‌ساز یا قهوه ساز آماده می‌گردد. برای تهیه قهوه ابتدا دانه‌های قهوه توسط دستگاه‌ اسپرسو‌ساز آسیاب می‌شود. سپس آب با فشار زیادی از بین دانه‌های قهوه که به دلیل آسیاب شدن بسیار نرم‌تر هستند عبور می‌کند.

در واقع تفاوت اصلی انواع قهوه معمولی و اسپرسو تنها در روش آماده‌سازی آن‌ها خلاصه می‌شود و از نظر نوع قهوه فرقی با هم ندارند. البته، از نظر طعم و مزه فرق زیادی بین آن‌ها است، زیرا قهوه اسپرسو به دلیل فشار زیاد آب بسیار غلیظ‌تر بوده و به همین سبب دارای طعمی سبک‌تر نسبت به قهوه معمولی است.

اسپرسو در واقع پایه و اساس سایر انواع نوشیدنی قهوه است. اغلب گفته می‌شود یک نوشیدنی قهوه خوب بستگی به این دارد که از چه اسپرسویی گرفته شده باشد.

قهوه دوپیو

دوپیو واژه‌ای ایتالیایی و به معنای دوبل یا دونفره می‌باشد. دوپیو در اصل به اسپرسویی گفته می‌شود که از دو شات تهیه شده باشد؛ به عبارت ساده‌تر، برای عصاره‌گیری آن از یک پرتافیلتر (Portafilter) دابل استفاده می‌شود. دوپیو را معمولا شرکت‌کنندگان در رقابتهای باریستایی برای داوری کیفیت انواع اسپرسو استفاده می‌کنند.

قهوه دوپیو - انواع قهوه

لته

یکی دیگر از انواع قهوه که با شیر تهیه می‌شود، لته نام دارد. لته یک نوشیدنی قهوه است که با اسپرسو و شیر بخارپز تهیه می‌شود. یک سوم نوشیدنی لته را اسپرسو، و دو سوم آن را شیر بخارپز تشکیل می‌دهد، یک لایه کوچک شیر کف‌دار نیز معمولا برای تزئین روی سطح آن قرار می‌گیرد. وقتی لته را درون یک ماگ شیشه‌ای سرو کنیم، سه لایه‌ی تشکیل‌دهنده آن باید قابل مشاهده باشند. این نوشیدنی جزو محبوب‌ترین نوع نوشیدنی قهوه است.

کورتادو

کورتادو نوعی اکسپرسو است که با مقدار مساوی شیر بخارپز مخلوط شده است. شیر موجود در قهوه کورتادو ضمن حفظ طعم، اسیدیته اکسپرسو را نیز کاهش می‌دهد. بسیاری از علاقمندان به کورتادو تمایل دارند فوم روی آن نباشد.

خاستگاه اصلی کورتادو اسپانیا است که به عنوان یک نوشیدنی کوچک با طعم قوی قهوه شناخته می‌شود. کورتادو احتمالا نام یک نوع قهوه ناشناخته برای ایرانی‌ها باشد، اما محبوبیت آن در اسپانیا مثال‌زدنی است.

لونگو

لونگو در زبان ایتالیایی به معنای دراز و طولانی است. طولانی بودن در اینجا بیشتر به شیوه و زمان تهیه این نوع قهوه ربط دارد.در بین انواع قهوه شاید لونگو بیشترین زمان را برای آماده شدن نیاز داشته باشد. معمولا تهیه یک اکسپرسوی معمولی ۱۸ تا ۳۰ ثانیه طول می‌کشد، اما یک لونگوی دپش ممکن است بیش از یک دقیقه زمان برای درست شدنش صرف شود و دو برابر اسپرسو به آب نیاز دارد. طعم آن شبیه به یک اکسپرسوی رقیق با طعمی تلخ‌تر است، که برخی ممکن است نوشیدن آن را ترجیح بدهند.

قهوه امریکانو

از بین انواع نوشیدنی قهوه مختلف مطمئنا آمریکانو (Americano) یک نوشیدنی قهوه ملایم به شمار می‌رود. این نوع از قهوه از رقیق کردن اسپرسو با آب داغ تهیه می‌شود. قهوه امریکانو عطر و طعم اسپرسو اصلی را حفظ می‌کند، اما شدت طعم آن کمتر است.

قهوه موکا

قهوه موکا که موچاچینو نیز نامیده می‌شود، یک لاته با طعم شکلات است. این نوشیدنی از ترکیب اسپرسو و فوم شیر و افزودن شکلات به آن تهیه می‌شود. شکلات اضافه شده به موکا می‌تواند هم پودری باشد و هم سیروپی.

البته، قهوه سنتی موکا با استفاده از دانه‌های قهوه موکا کشت شده در یمن تهیه می‌شوند. دانه‌های موکای یمنی دارای طعم شکلات طبیعی هستند که اگر به شکل اصلی و سنتی آن تهیه شوند طعم آن‌ها بسیار قوی‌تر خواهد شد.

بسیاری از موکاهای تجاری موجود در فروشگاه‌ها فاقد دانه‌های موکا هستند و صرفا از ترکیب شکلات تهیه می‌شوند.

قهوه موکا - انواع قهوه

قهوه ترک

یکی از محبوبت‌ترین انواع نوشیدنی قهوه در ایران، قهوه ترک است. قهوه ترک شیوه‌ای برای سرو قهوه است که در آن دانه‌های برشته‌شده و سپس کاملاً پودر شده قهوه در قهوه‌جوشی به نام جذوه جوشانده و در فنجان سرو می‌شوند. برای شیرین کردن قهوه ترک می‌توان کمی شکر به آن اضافه کرد که معمولا این کار ماهیت طعم قهوه  که تلخ است را زیر سوال می‌برد.

سخن پایانی

همانطور که می‌بینید انواع مختلفی از نوشیدنی قهوه با نام‌های تجاری گوناگون وجود دارد که هر کدام به روش مختلفی تهیه می‌شوند. امیدواریم در این مطلب توانسته باشیم توضیح مفیدی درباره انواع قهوه ارائه کرده باشیم تا شما عزیزان بتوانید نوشیدنی مورد نظرتان را متناسب با سلیقه و ذائقه خود پیدا کنید. اما اگر هنوز هم در انتخاب قهوه مردد هستید، بهتر است به ضرب‌المثل معروف چینی (هر غذایی ارزش یک بار خوردن را دارد) استناد کنید و از آن طریق نوشیدنی مورد علاقه خود را پیدا کنید.

منبع: different-types-of-coffee-drinks

پست های مرتبط