مقالات

طبع قهوه چیست؟ (قهوه سرد است یا گرم؟)

طبع قهوه

طبع قهوه و به طور کلی خوراکی ها و نوشیدنی ها چند سالی است که به شدت در رژیم های غذایی نقش مهمی ایفا میکنند. در واقع برخی پزشکان و متخصصان طب سنتی طبع و مزاج خوراکی ها را برای سلامتی بسیار مهم می شمارند و آن را در رژیم های غذایی به شدت دخیل می کنند. قهوه که یکی از نوشیدنی های محبوب است از جمله پرتکرارترین مواردی است که در مورد مزاج قهوه سوال پیش می آید. برای همین هم بر آن شدیم در این مطلب مفصل در مورد اینکه طبع قهوه گرمه یا سرد صحبت کنیم.

طبع قهوه سرد است یا گرم؟

طبع قهوه

قهوه یکی از نوشیدنی های محبوب در بسیاری از کشورهاست من جمله کشور خودمان است که پس از آب دومین نوشیدنی رایج در دنیا به شمار می آید. قهوه کافئین بالا دارد و به همین دلیل قهوه برای بی خوابی و سر حال شدن در ساعت های ابتدایی صبح ها و یا در ساعات پایانی شب و برای هوشیار شدن مورد استفاده قرار می گیرد. طبع قهوه از آن دسته موضوعات پربحثی است که خصوصا در طب سنتی و بعضا در طب مدرنی که در تلفیق با طب سنتی است بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. پیشنهاد ما خواندن مقاله بهترین قهوه برای بی خوابی است.

حتی اگر کمی اطلاعات در زمینه مزاج خوراکی ها داشته باشید می دانید که متخصصان طب سنتی تاثیر طبع خوراکی ها بر سلامتی و همینطور چاقی و لاغری افراد را بسیار زیاد می دانند. لذا افرادی که به این نوع از طب و مباحث آن علاقمند و پایبندند دوست دارند و به شدت هم اهل قهوه هستند دوست دارند در مورد طبع این نوشیدنی اطلاعاتی به دست آورند تا یا مصرف آن را محدود کرده و یا دست کم اگر نمی توانند به کمک خوراکی هایی که از نظر طبعی متعادل کننده طبع قهوه هستند استفاده از آن را کم ضررتر کنند.

به طور کلی مزاج قهوه سرد و خشک است و همین موضوع سبب می شود با نوشیدن آن رطوبت بدن شما خشک شده و طبعتان ملین شود. فرقی نمی کند اسپرسو باشد یا قهوه ترک یا یونانی و … به طور کلی طبع همه قهوه ها یکسان و سرد و خشک است. پس این نظر که گفته می شود قهوه بر روی جوش های پوستی و تشدید آنها تاثیرگذار است تا حد زیادی درست نبوده و اگر پوستی مستعد جوش دارید میتوانید با خیالی راحت قهوه تان را بنوشید.

چطور طبع قهوه را متعادل کنیم؟

طبع قهوه

در بحث طب سنتی موضوعی به نام متعادل کردن طبع غذاها و نوشیدنی ها یا به طور کلی خوراکی ها وجود دارد که بسیار مهم است. به طور کلی طبع مواد غذایی در چهار دسته اصلی قرار می گیرد:

  1. گرم و خشک
  2. گرم و تر
  3. سرد و خشک
  4. سرد و تر

این چهار طبع دو به دو مصلح یا متعادل کننده هم هستند. یعنی اگر طبع بدن شما گرم و خشک است باید خوراکی هایی مصرف کنید که سرد و تر هستند تا این تعادل حفظ شود. در مورد خوراکی ها هم همین موضوع صادق است. مثلا اگر فلان خوراکی طبعی سرد و تر باید برای حفظ تعادل آن در بدن باید از خوراکی های گرم و خشک استفاده کرد.

در بخش قبلی گفتیم که مزاج قهوه سرد و خشک است. پس خوراکی هایی که طبع گرم و تر دارند می توانند در متعادل کردن آن موثر عمل کنند. به طور کلی اگر طبع و مزاج بدنی خودتان سرد و خشک است توصیه می کنیم به هیچ عنوان به سمت قهوه نروید چون اصلا برایتان مناسب نخواهد بود. اما اگر به این نوشیدنی اعتیاد دارید و نمی توانید آن را ترک کنید پس استفاده از مصلح ها چاره مارتان است. در ادامه تعدادی از این متعادل کننده های مزاج قهوه را با هم میبینیم:

  1. استفاده از زعفران
  2. زنجبیل و متعادل کردن مزاج قهوه
  3. بهره گیری از هل و گلاب به عنوان مصلح

در بخش های بعدی کمی بیشتر در مورد این مصلح ها صحبت میکنیم.

1. استفاده از زعفران

برای متعادل کردن طبع نوشیدنی هایی که بر پایه قهوه هستند یکی از راهکارها استفاده از سیروپ یا عصاره زعفران است. به این شکل که زعفران ساییده شده را به آب جوش اضافه کرده و سپس آن را برای 15 تا 30 دقیقه دم میکنیم. نتیجه نهایی عصاره زعفران است که میتوانیم آن را به قهوه مان اضافه کنیم. هرچند عموما ترکیب زعفران با قهوه ترک مساعد بوده و برای اسپرسو و مشتقات آن خیلی به کار نمی رود. پس از دم کردن قهوه ترک و ریختن آن در فنجان می توانید چند قطره عصاره زعفران به آن اضافه کنید.

2. زنجبیل و متعادل کردن مزاج قهوه

یکی دیگر از افزودنی هایی که می تواند مزاج قهوه را به تعادل برساند زنجبیل است. البته عموما زنجبیل را به همراه شیر و دارچین به قهوه اضافه می کنند تا طعم آن خوشایند بوده و طعم نهایی نوشیدنی بدمزه نباشد. برای درست کردن قهوه با زنجبیل می توانید ابتدا پودر زنجبیل را با شیر و دارچین بجوشانید، البته روی شعله کاملا ملایم. پس از جوش آمدن باید مخلوط را روی حرارت غیر مستقیم مانند کتری یا سماور بگذارید تا به خوبی دم بکشد.

سپس آن را در فنجان سرو قهوه بریزید و قهوه آماده شده را به آن اضافه کنید. به این شکل نه تنها طبع نوشیدنی تان را متعادل کرده اید بلکه می توانید طعم های جدید و هیجان انگیزی هم برای آن خلق کنید.

3. بهره گیری از هل و گلاب به عنوان مصلح

هل و گلاب از نظر طبع و مزاج در دسته خوراکی های گرم قرار می گیرند. پس برای خنثی کردن طبع سرد قهوه و رفع عوارض ناشی از آن می توانیم از این دو ماده استفاده کنیم. در کشورهای عربی و همینطور جنوب کشورمان قهوه ای با هل درست می شود که به نام دله عربی شناخته می شود. در انتهای پروسه درست کردن این قهوه عربی به آن هل کوبیده و ساییده شده اضافه می شود که نه تنها طعم بی نظیری به قهوه می دهد بلکه طبع آن را هم به خوبی متعادل می سازد.

نتیجه گیری

برای افرادی که اهل نوشیدن قهوه به صورت روتین روزانه هستند گاها دانستن طبع و مزاج قهوه می تواند بسیار حائز اهمیت باشد. به طور کلی قهوه طبعی سرد و خشک دارد. همین موضوع هم سبب میشود برای افرادی که دقیقا همین طبع را دارند اصلا مناسب نباشد. عموما توصیه میشود قهوه را با مصلح های آن مصرف کرد تا طبع ان کاملا متعادل شود. اگر تجربه ای دراین خصوص دارید با کاربران قهوه سیراف به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *