چگونه قهوه را در خانه رست کنیم

آنچه در این مقاله می خوانید:
تاکنون به رست قهوه در خانه فکر کرده اید؟ برای نوشیدن قهوه با بهترین طعم در خانه، یکی از مهمترین کارها تهیه قهوه خام و انجام مراحل رست قهوه (coffee roasting) در خانه است.
رست کردن قهوه کار دشواری نیست و باعث میشود قهوه با کیفیت بیشتری را در اختیار شما قرار گیرد. علاوه بر کیفیت بیشتر، خرید دانههای قهوه رست نشده قهوه باعث میشود مدت زمان ماندگاری دانههای قهوه افزایش یابد و به دلیل عدم پرداخت هزینه رست هزینههای خرید قهوه شما بسیار کاهش یابد.
مواردی که بیان شد برخی از مزایای رست قهوه در خانه است. حال اگر میخواهید با چگونگی رست قهوه در خانه آشنا شوید، با قهوه سیراف همراه باشید.
روش اول: رست قهوه با ماهیتابه
برای رست قهوه در خانه نیاز به یک ماهیتابه ضخیم داریم. میزان دمای لازم برای برشته شدن دانه های قهوه از ۸۵ درجه سانتی گراد تا ۲۵۰ درجه سانتی گراد متفاوت است
که بر اساس رست روشن یا تیره، دما متفاوت میشود.
در زمان برشته کردن که دانههای قهوه در حال حرارت دیدن هستند باید به صورت دائم آن ها را هم بزنیم و تکان دهیم و به این نکته توجه داشته باشیم که میزان بو دادن و رست کردن قهوه، به سلیقه شخصی هر فرد بستگی دارد.
برای شروع رست کردن قهوهها، ابتدا ماهیتابه را گرم میکنیم، برای این کار میتوانیم ماهیتابه را بوسیله فر داغ کنیم. بعد از داغ شدن ماهیتابه، دان قهوه خریداری شده را درون ماهیتابه ریخته و شروع به تکان دادن و هم زدن آنها میکنیم.
بعد از چند دقیقه صدای برشته شدن قهوه ها به گوش میرسد و رنگ آنها تغییر پیدا میکند که به معنی رست اول قهوه یا ترک اول است. به این درجه از رست قهوه، رست لایت گفته میشود. حال اگر به قهوه با برشتگی بیشتری نیاز داشته باشیم، میتوانیم به برشته کردن قهوه ها ادامه دهیم.
بعد از گذشت چند دقیقه باز هم صدای برشته شدن قهوه ها تکرار میشود و در این مرحله رنگ دانههای قهوه، به قهوهای تبدیل میشود که به معنی رست مدیوم است.
در صورتی که به دانهی قهوه با برشتگی بیشتر و یا با رنگ تیره تری نیاز داشته باشیم، میتوانیم مجدد عملیات برشته کردن را ادامه داده تا رنگ دانههای قهوه تیره شوند.
لازم به ذکر است هر زمان که احساس کردیم رنگ دانههای قهوه مطابق با سلیقه ما است، بلافاصله قابلمه را از روی حرارت بر میداریم و دانههای قهوه را خنک میکنیم.
برای خنک شدن سریعتر دانهها، میتوانیم آن ها را در ظرفی دیگر ریخته و آنها را تکان دهیم تا همزمان هم دانهها خنک شوند و هم پوست آنها جدا شود. درجه رست قهوهای که در خانه رست میکنیم در تهیه انواع کاپوچینو، امریکانو و لته هم مهم است. پس اگر قصد تهیه یکی از این قهوهها را دارید به درجه رست و تیرگی قهوه خود دقت کنید.
روش دوم: رست قهوه با استفاده از فر
برای برشته کردن قهوه در منزل با فر، ابتدا فر را روشن میکنیم تا گرم شود. سپس دانههای قهوه را در ظرفی که دارای سوراخهای ریز است میریزیم. دانهها را روی تمام قسمتهای ظرف پخش کرده و در طبقه میانی فر قرار میدهیم.
مجدداً فر را روشن میکنیم تا رست دادن قهوهها در منزل شروع شود. البته نباید هم زدن دانههای قهوه را فراموش کنیم. بعد از گذشت چند دقیقه، صدای برشته شدن قهوهها به گوش میرسد.
هر زمان که احساس کردیم قهوه ها به اندازه دلخواه رست شدهاند میتوانیم آنها را از فر خارج کرده و خنک کنیم. البته این نکته نباید فراموش شود که در هنگام خرید قهوه به انوع عربیکا و روبوستای دانه های قهوه باید توجه داشته باشیم و بر اساس ذائقه و سلیقه خود دانهی مناسب را انتخاب کنیم.
روش سوم: رست قهوه با استفاده از دستگاه رست
سومین روشی که قصد داریم به شما آموزش دهیم رست قهوه با استفاده از دستگاههای رست قهوه است. نحوه کار با دستگاه رست خانگی بر روی اکثر دستگاهها نوشته شده است و کافیست مطابق با آن دستور عمل کنیم.
برای این کار ابتدا دانه های سبز قهوه را درون ظرف مخصوص دستگاه رست ریخته و درب آن را می بندیم. سپس دستگاه را روشن نموده تا عملیات حرارت دهی و رست قهوه آغاز شود.
همزمان که قهوه در حال برشته شدن است، میتوانیم تغییر رنگ دانههای قهوه را ببینیم و مطابق سلیقه شخصی خودمان، برشته کردن قهوه ها را تا رنگ دلخواه ادامه دهیم.
پس از اتمام رست قهوه، دستگاه را خاموش کرده و قهوه های رست شده را به ظرف دیگری میریزیم تا خنک شود. خنک کردن دانه های قهوه یکی از مهم ترین مراحل رست قهوه است.
درصورتی که بخواهیم قهوههای رست شده را نگهداری کنیم، بهتر است آن ها را در ظروف مستحکم فلزی یا شیشه ای دارای سوپاپ، نگهداری کنیم. همچنین میتوانیم از کیسههای پلاستیکی وکیوم شده استفاده کنیم.
یکی از نکاتی که باید در هنگام رست کردن قهوه به آن توجه کنیم روشی است که قصد داریم قهوه را با استفاده از آن روش تهیه کنیم. برای مثال طعم و خصوصیات قهوه در روش اسپرسو با روش فرانسه و ترک متفاوت است و قهوه اسپرسو عموما تلخی بیشتری نسبت به فرانسه و یا قهوه دمی دارد.
پس اگر قصد داریم قهوه را به روش اسپرسو تهیه کنیم دقت کنیم که رست قهوه را خیلی تیره نکنیم زیرا تلخی قهوه بیشتر خواهد شد. البته اگر به تلخی علاقه داشته باشید رست تیره در کنار تهیه قهوه به روش اسپرسو میتواند قهوه دلچسبی را برای شما فراهم کند. با یادگیری نحوه رست کردن قهوه در خانه، میتوانیم ترکیبهای مختلفی از قهوه را تهیه کرده و از نوشیدن آن لذت ببریم.