قهوه ساز خانگی

10 راهکار برای رفع مشکلات کار با موکاپات

دم کردن قهوه صبحگاهی همیشه کار ساده‌ای نیست اما در صورتی که روش دم کردن قهوه و اسپرسو با اجاق گاز و موکاپات را بلد باشید، کاری دلپذیر خواهد بود. طعم اسپرسویی که با موکاپات دم بکشد قطعا منحصر به فرد و ویژه خواهد بود. قهوه اسپرسو را می‌توان به تنهایی میل کرد یا می‌توان از آن برای تهیه لاته، کاپوچینو و سایر نوشیدنی‌ها استفاده کرد. بنابراین اگر تصور می‌کنید خرید و استفاده از موکاپات کار اشتباهی است، سخت در اشتباهید! اگر با دم کردن قهوه روی اجاق مشکل دارید، نباید از طعم دلچسب قهوه دست بکشید. در این مقاله قصد داریم تا شما را با راهکارهایی برای رفع برخی مشکلات کار با موکاپات آشنا کنیم.

مهم‌ترین مشکلات و راهکارهای کار با موکاپات

کار با موکاپات

 

1.     آب از وسط اسپرسوساز بیرون می‌ریزد

وسط موکاپات جایی است که محفظه بالایی به پایین متصل می‌شود. اگر قسمت بالا و پایین به طور محکم یا مناسب به هم متصل نشده باشند، آب از میان آن‌ها نشت می‌کند. این مشکل همچنین ممکن است به معنی انسداد واشر موکاپات باشد، در این صورت لازم است که واشر این قسمت را تعویض نمایید.

2.     از سوپاپ اطمینان در محفظه پایینی موکاپات، بخار خارج می‌شود

این مشکل می‌تواند سه دلیل عمده داشته باشد:

  1. سوپاپ اطمینان یا فیلتر مسدود شده است. اگر بعد از هربار استفاده از قهوه آسیاب شده محفظه را تمیز نکنید، دانه‌های آسیاب شده در داخل آن محفظه ریخته و به تدریج آن را مسدود می‌کنند. اگر موکاپات خود را تمیز نکنید، انسداد ایجاد شده باعث بالا رفتن فشار بخار آب شده و دریچه در مقابل آن مقاومت خود را از دست می‌دهد. در نتیجه از آن بخار خارج می‌شود.

برای رفع این مشکل باید کل موکاپات، از جمله فیلتر و واشر را جدا کرده و همه چیز را کاملاً بشویید. می‌توانید با مسواک شیر اطمینان را تمیز کنید. سعی نکنید شیر ایمنی را جدا کنید، زیرا برای جدا شدن طراحی نشده است. ضمنا می‌توانید برای رسوب زدایی موکاپات را با سرکه و آب لیمو شستشو دهید.

  1. در ابتدای کار با کار با موکاپات، ممکن است آب زیادی داخل مخزن بریزید و همین مورد ممکن است باعث خروج بخار آب از شیر اطمینان شود. بهتر است همیشه تا زیر شیر ایمنی را از آب پر کنید.
  2. ممکن است دانه‌های آسیاب شده خیلی فشرده شده باشند. برخلاف دستگاه‌های قهوه ساز الکتریکی در هنگام استفاده از موکا نیاز نیست که قهوه شما در انتهای ظرف فشرده شود. این کار می‌تواند باعث بالارفتن فشار بخار آب در فضای مخزن شود.

3.     قهوه هنگام دم کشیدن از موکاپات بیرون می‌ریزد

درجه حرارت را کم کنید! این مشکل فقط وقتی رخ می‌دهد که موکا مدت زیادی روی شعله قرار گیرد و قهوه به نقطه جوش خود برسد. هنگام تهیه اسپرسو و کار با کار با موکاپات بهتر است درجه حرارت اجاق گاز خود را روی کم یا متوسط تنظیم نمایید.

4.     علائم سوختگی بر روی موکاپات دیده می‌شود

لازم نیست نگران باشید، در این زمان کمی از زیبایی موکاپات کم می‌شود، شما می‌توانید پس از کمی تمیز کردن و رسوب زدایی، مجددا از موکاپات خود استفاده کنید. این علائم سوختگی قابل پیشگیری هستند و معمولا به دولیل زیر ظاهر می‌شوند:

      1. درجه حرارت بسیار زیاد

اگر از شعله کنترل نشده آتش برای دم کردن قهوه استفاده می‌کنید، باید همواره مراقب باشید که شعله‌ها از پایه موکاپات بالاتر نیاید. در غیر این صورت حرارت به ظاهر موکاپات آسیب رسانده و نتیجه خوبی نخواهد داشت.

      2.قرار دادن موکاپات به مدت زیادی بر روی حرارت

همه‌ی انسان‌ها ممکن است دچار حواس پرتی شده و هنگام کار با موکاپات، فراموش کنند که گاز را خاموش نمایند. توجه داشته باشید که پس از عبور قهوه از قیف فیلتر باید حرارت را سریعا کم کنید و پس از توقف غلغل، موکاپات را از روی حرارت بردارید.

کار با موکاپات - قهوه سیراف

5.     مقدار قهوه‌ای که از قیف موکاپات وارد محفظه می‌شود بسیار کم است

در صورت بروز چنین مشکلی بهتر است موارد زیر را چک کنید:

  1. فیلتر را از نظر انسداد چک کنید.

فیلتر باید عاری از زباله، رسوبات کلسیم یا دانه‌های آسیاب شده قهوه باشد. انسداد فیلتر باعث جلوگیری از عبور قهوه می‌شود. فیلترها قابل جدا شدن و تمیز شدن هستند. برای این کار باید با استفاده از چاقوی مخصوص مهر و موم سیلیکونی را به آرامی برداشته و صفحه فیلتر را برای تمیز کردن جدا کنید. اطمینان حاصل کنید که مهر و موم سیلیکونی را نیاز ندارید و یا در صورت لزوم آن را تعویض نمایید زیرا در صورت آسیب دیدگی ممکن است دیگر قابل استفاده نباشد.

  1. فیلتر قیف را تعویض کنید

فیلتر قیف موکاپات باید به خوبی در محفظه پایینی قرار گیرد. اگر در اطراف لبه‌ها دچار خمیدگی یا فرسودگی شود، باید تعویض گردد.

  1. دانه‌های قهوه زیادی آسیاب شده‌اند

برخلاف دستگاه‌های قهوه ساز برقی یا قهوه سازهای قطره ای، هنگام کار با موکاپات نیازی به فشرده سازی قهوه در انتهای مخزن نیست، در صورتی که قهوه در آن ناحیه فشرده شود، مانع جریان آب در هنگام نفوذ میان دانه‌های قهوه خواهد شد.

اگر پودر قهوه خیلی ریز باشد(مانند قهوه ترک)، این مشکل ممکن است بیشتر اتفاق بیفتد. حتی ممکن است در قهوه‌ی دم کشیده هم دانه‌های آسیاب شده را مشاهده نمایید.

6.     موکاپات هنگام شسته شدن در ماشین ظرفشویی سیاه شده است

موکاپات‌های آلومینیومی قابل شستشو در ماشین ظرفشویی نیستند. آن‌ها از آلومینیوم آنودایز ساخته شده‌اند و وقتی در ماشین ظرفشویی قرار می گیرند، آنودایز خود را از دست داده و اکسید خواهند شد. در این صورت موکاپات دیگر قابل استفاده نیست. بهتر است قوه جوش خود را به آرامی و با آب و یک اسفنج نرم بشویید. در هنگام شستن صفحه فیلتر، آن را از نظر وجود هرگونه انسداد بررسی نمایید.

7.     بعد از دم کشیدن قهوه، آب در مخزن باقی می‌ماند

طبیعی است که مقداری آب پس از دم کشیدن در موکاپات باقی بماند. موکاپات‌ها به این شکل طراحی شده اند. این آب اضافی از موکاپات در برابر گرم شدن در حالت خشک محافظت می‌کند. اگر این آب هم از داخل موکاپات تبخیر شود و هنوز به آن حرارت برسد، آن‌گاه قوه جوش شما در معرض آسیب خواهد بود.

8.     دسته موکاپات هنگام دم کشیدن داغ می‌شود، آیا این نرمال است؟

هنگام کار با موکاپات دسته آن نباید داغ شود. اگر حرارت را بیش از حد بالا قرار دهید، دسته داغ می‌شود. همیشه از شعله کوچک و متناسب با سایز موکاپات خود استفاده کنید. ضمنا حرارت را هم نباید خیلی بالا ببرید که دسته داغ نشود.

کار با موکاپات - قهوه سیراف

9.     آیا شستن موکاپات با مایع ظرفشویی مشکلی ندارد؟

در خصوص شستن موکاپات همواره سؤالات زیادی پرسیده می‌شود. افراد قدیمی‌تر معتقدند که موکاپات به تدریج طعم ماده‌ای که در آن ریخته می‌شود را می‌گیرد. بهتر است که موکاپات را فقط با آب بشویید و از یک برس سبک یا اسفنج بسیار نرم برای تمیز کردن آن استفاده کنید. سپس آن را با یک پارچه تمیز خشک کنید. به مرور زمان موکاپات شما بهترین طعم قهوه را بدون هیچ گونه نشتی و سایش به شما خواهد داد. بنابراین برای شستشوی موکاپات و موکای خود، فقط از آب استفاده کنید!

10.چرا قهوه‌ای که با موکاپات دم می‌کنم، خامه(کف) ندارد. آیا موکاپات درست کار نمی‌کند؟

موکاپات‌ها با حرارت شعله سر و کار دارند و انواع خاصی از قهوه را به خوبی دم می‌کنند. حرارت به محفظه حاوی آب منتقل شده و آب داغ (نه آب جوش) را از لابه‌لای قهوه به داخل مخزن جمع کننده قهوه در بالا فشار می‌دهد. کار با کار با موکاپات باعث دم کشیدن قهوه در پایین‌تر از نقطه جوش می‌شود و طعم قهوه را بدون هیچگونه سوختگی از آن استخراج  می‌کند. به همین دلیل دوستداران قهوه، طعم قهوه موکا شکلاتی و بسیار ملایم توصیف می‌کنند.

بسیاری از افراد اسپرسو را با همین میزان فشار موکاپات هم دم می‌کنند، اما از نظر فنی نمی‌توانند قهوه اسپرسو را مانند دستگاه اسپرسوساز برقی درست کنند. یک دستگاه اسپرسو برقی معمولاً بین 7 تا 10 بار فشار و کف ایجاد می‌کند، اما موکاپات فشاری بین 1 تا 3 بار ایجاد کرده و تلخی اسپرسو را به میزان کمتری از بین می‌برد.

توصیه‌های بیشتر درباره کار با موکاپات و تمیز کردن آن

آیا موکاپات‌ها را می‌توان بر روی آتش و یا حرارت چوب قرار داد؟

موکاپات‌ها را می‌توان بر روی آتش چوب و اجاق گاز استفاده کرد. برای جلوگیری از آسیب و نوشیدن یک قهوه خوشمزه، مطمئن شوید که شعله‌های آتش از پایه موکاپات فراتر نروند.

کار با موکاپات - قهوه سیراف

تفاوت میان موکاپات‌های آلومینیومی و موکاپات‌های فلزی ضدزنگ چیست؟

اسپرسوساز فلزی ضدزنگ را می‌توان بر روی انواع مختلف اجاق گازهای شیشه‌ای، شعله‌ای و… استفاده نمود و از این نظر هیچ محدودیتی ندارد. اما از موکاپات‌های آلومینیومی نمی‌توان بر روی اجاق‌های شیشه‌ای با حرارات القایی استفاده نمود. پس از کار با موکاپات های آلومینیومی نمی‌توان آن‌ها را در ماشین ظرفشویی قرار داد، درحالی که موکاپات ضد زنگ را می‌توان در ماشین ظرفشویی شست. ضمنا موکاپات‌های استیل ضدزنگ دوام بیشتری نیز دارند، اگرچه طعم قهوه در موکاپات آلومینیومی و استیل یکسان است.

آیا موکاپات را می‌توان در ماشین ظرفشویی قرار داد؟

موکاپات‌های آلومینیومی را نمی‌توان در ماشین ظرفشویی قرار داد چرا که لکه‌دار و سیاه می‌شوند. اگرچه همه‌ی انواع موکاپات‌های استیل را می‌توان با ماشین ظرفشویی شست.

کار با موکاپات: چرا پس از دم کشیدن قهوه، اینقدر آب در مخزن پایه اسپرسو ساز باقی می‌ماند؟

پس از دم کردن قهوه در موکاپات، آب باقی مانده کاملاً طبیعی است. همه آب به بالا راه پیدا نمی‌کند زیرا قیف از کف موکاپات فاصله دارد. در صورت طراحی متفاوت، این میزان آب می‌تواند تغییر کند. پس از نوشیدن قهوه و خنک شدن موکاپات، آب اضافی را دور بریزید.

هر چند وقت یکبار واشر موکاپات را عوض کنم؟

هر 3-6 ماه یکبار پس از کار با موکاپات بهتر است که واشر و مهر و موم سیلیکونی را که مسئول ایجاد فشار در قسمت دیگ بخار است عوض کنید. وقتی که با دم کشیدن قهوه به مشکل برمی‌خورید، نشانه این است که زمان خرید واشر یا مهر و موم جدید رسیده است.

کار با موکاپات - قهوه سیراف

پس از تهیه یک موکاپات جدید چه کار کنیم؟

هنگامی که برای اولین بار موکاپات می‌خرید، چند بار به صورت آزمایشی قهوه دم کرده و طعم آن را بچشید. این کار به شما کمک می‌کند که از میزان حرارت مناسب جهت دم کردن قهوه آگاه شوید. همچنین روغن داخل قهوه داخل سطوح موکاپات را می‌پوشاند و طعم قهوه‌های بعدی به تدریج خوش‌مزه‌تر و بهتر خواهد شد.

 

منبع:

grosche.ca

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *