مقالات

10 راهکار برای رفع مشکلات کار با موکاپات

10 راهکار برای رفع مشکلات کار با موکاپات

دم کردن قهوه صبحگاهی همیشه کار ساده‌ای نیست اما در صورتی که روش دم کردن قهوه و اسپرسو با اجاق گاز و موکاپات را بلد باشید، کاری دلپذیر خواهد بود. طعم اسپرسویی که با موکاپات دم بکشد قطعا منحصر به فرد و ویژه خواهد بود. قهوه اسپرسو را می‌توان به تنهایی میل کرد یا می‌توان از آن برای تهیه لاته، کاپوچینو و سایر نوشیدنی‌ها استفاده کرد. بنابراین اگر تصور می‌کنید خرید موکاپات کار اشتباهی است، سخت در اشتباهید! اگر با دم کردن قهوه روی اجاق مشکل دارید، نباید از طعم دلچسب قهوه دست بکشید.

عناوینی که می خوانید: نمایش

مهم‌ترین مشکلات و راهکارهای کار با موکاپات

در ویدیو زیر به صورت تصویری 10 روش کار با موکاپات را مشاهده می کنید:

در ادامه 10 تا از مشکلاتی که موقع کار با موکاپات اتفاق می افتد را توضیح داده ایم. این مشکلات عبارتند از:

  1. چرا آب از وسط اسپرسوساز بیرون می‌ریزد؟
  2. چرا از سوپاپ اطمینان در محفظه پایینی موکاپات، بخار خارج می‌شود؟
  3. چرا قهوه هنگام دم کشیدن از موکاپات بیرون می‌ریزد؟
  4. چرا علائم سوختگی بر روی موکاپات دیده می‌شود؟
  5. چرا مقدار قهوه‌ای که از قیف موکاپات وارد محفظه می‌شود بسیار کم است؟
  6. چرا موکاپات هنگام شسته شدن در ماشین ظرفشویی سیاه شده است؟
  7. چرا بعد از دم کشیدن قهوه، آب در مخزن باقی می‌ماند؟
  8. چرا دسته موکاپات هنگام دم کشیدن داغ می‌شود؟
  9. آیا شستن موکاپات با مایع ظرفشویی مشکلی ندارد؟
  10. چرا قهوه‌ای که با موکاپات دم می‌کنم خامه (کف) ندارد؟

1. چرا آب از وسط اسپرسوساز بیرون می‌ریزد؟

وسط موکاپات جایی است که محفظه بالایی به پایین متصل می‌شود. اگر قسمت بالا و پایین به طور محکم یا مناسب به هم متصل نشده باشند، آب از میان آن‌ها نشت می‌کند. این مشکل همچنین ممکن است به معنی انسداد واشر موکاپات باشد، در این صورت لازم است که واشر این قسمت را تعویض نمایید.

2. چرا از سوپاپ اطمینان در محفظه پایینی موکاپات، بخار خارج می‌شود؟

این مشکل می‌تواند سه دلیل عمده داشته باشد:

  1. مسدود شدن سوپاپ اطمینان یا فیلتر
  2. ریختن آب زیاد داخل مخزن
  3. فشرده شدن بیش از حد دانه های آسیاب شده

که توضیحات را در ادامه می خوانید.

مسدود شدن سوپاپ اطمینان یا فیلتر

اگر بعد از هربار استفاده از قهوه آسیاب شده محفظه را تمیز نکنید، دانه‌های آسیاب شده در داخل آن محفظه ریخته و به تدریج آن را مسدود می‌کنند. اگر موکاپات خود را تمیز نکنید، انسداد ایجاد شده باعث بالا رفتن فشار بخار آب شده و دریچه در مقابل آن مقاومت خود را از دست می‌دهد. در نتیجه از آن بخار خارج می‌شود.

برای رفع این مشکل باید کل موکاپات، از جمله فیلتر و واشر را جدا کرده و همه چیز را کاملاً بشویید. می‌توانید با مسواک شیر اطمینان را تمیز کنید. سعی نکنید شیر ایمنی را جدا کنید، زیرا برای جدا شدن طراحی نشده است. ضمنا می‌توانید برای رسوب زدایی موکاپات را با سرکه و آب لیمو شستشو دهید.

ریختن آب زیاد داخل مخزن

در ابتدای کار با کار با موکاپات، ممکن است آب زیادی داخل مخزن بریزید و همین مورد ممکن است باعث خروج بخار آب از شیر اطمینان شود. بهتر است همیشه تا زیر شیر ایمنی را از آب پر کنید.

فشرده شدن بیش از حد دانه های آسیاب شده

ممکن است دانه‌های آسیاب شده خیلی فشرده شده باشند. برخلاف دستگاه‌های قهوه ساز الکتریکی در هنگام استفاده از موکا نیاز نیست که قهوه شما در انتهای ظرف فشرده شود. این کار می‌تواند باعث بالارفتن فشار بخار آب در فضای مخزن شود.

3. چرا قهوه هنگام دم کشیدن از موکاپات بیرون می‌ریزد؟

درجه حرارت را کم کنید! این مشکل فقط وقتی رخ می‌دهد که موکا مدت زیادی روی شعله قرار گیرد و قهوه به نقطه جوش خود برسد. هنگام تهیه اسپرسو و کار با کار با موکاپات بهتر است درجه حرارت اجاق گاز خود را روی کم یا متوسط تنظیم نمایید.

4. چرا علائم سوختگی بر روی موکاپات دیده می‌شود؟

لازم نیست نگران باشید، در این زمان کمی از زیبایی موکاپات کم می‌شود، شما می‌توانید پس از کمی تمیز کردن و رسوب زدایی، مجددا از موکاپات خود استفاده کنید. این علائم سوختگی قابل پیشگیری هستند و معمولا به دولیل زیر ظاهر می‌شوند:

  1. درجه حرارت بسیار زیاد
  2. قرار دادن موکاپات به مدت زیادی بر روی حرارت

که توضیح داده ایم.

 درجه حرارت بسیار زیاد

اگر از شعله کنترل نشده آتش برای دم کردن قهوه استفاده می‌کنید، باید همواره مراقب باشید که شعله‌ها از پایه موکاپات بالاتر نیاید. در غیر این صورت حرارت به ظاهر موکاپات آسیب رسانده و نتیجه خوبی نخواهد داشت.

قرار دادن موکاپات به مدت زیادی بر روی حرارت

همه‌ی انسان‌ها ممکن است دچار حواس پرتی شده و هنگام کار با موکاپات، فراموش کنند که گاز را خاموش نمایند. توجه داشته باشید که پس از عبور قهوه از قیف فیلتر باید حرارت را سریعا کم کنید و پس از توقف غلغل، موکاپات را از روی حرارت بردارید.

5. چرا مقدار قهوه‌ای که از قیف موکاپات وارد محفظه می‌شود بسیار کم است؟

کار با موکاپات - قهوه سیراف

در صورت بروز چنین مشکلی بهتر است موارد زیر را چک کنید:

  1. مسدود بودن یا نبودن فیلتر
  2. تعویض فیلتر قیف
  3. زیاد آسیاب شدن دانه های قهوه

مسدود بودن یا نبودن فیلتر

فیلتر باید عاری از زباله، رسوبات کلسیم یا دانه‌های آسیاب شده قهوه باشد. انسداد فیلتر باعث جلوگیری از عبور قهوه می‌شود. فیلترها قابل جدا شدن و تمیز شدن هستند. برای این کار باید با استفاده از چاقوی مخصوص مهر و موم سیلیکونی را به آرامی برداشته و صفحه فیلتر را برای تمیز کردن جدا کنید. اطمینان حاصل کنید که مهر و موم سیلیکونی را نیاز ندارید و یا در صورت لزوم آن را تعویض نمایید زیرا در صورت آسیب دیدگی ممکن است دیگر قابل استفاده نباشد.

تعویض فیلتر قیف

فیلتر قیف موکاپات باید به خوبی در محفظه پایینی قرار گیرد. اگر در اطراف لبه‌ها دچار خمیدگی یا فرسودگی شود، باید تعویض گردد.

زیاد آسیاب شدن دانه های قهوه

برخلاف دستگاه‌های قهوه ساز برقی یا قهوه سازهای قطره ای، هنگام کار با موکاپات نیازی به فشرده سازی قهوه در انتهای مخزن نیست، در صورتی که قهوه در آن ناحیه فشرده شود، مانع جریان آب در هنگام نفوذ میان دانه‌های قهوه خواهد شد.

اگر پودر قهوه خیلی ریز باشد (مانند قهوه ترک)، این مشکل ممکن است بیشتر اتفاق بیفتد. حتی ممکن است در قهوه‌ی دم کشیده هم دانه‌های آسیاب شده را مشاهده نمایید.

6. چرا موکاپات هنگام شسته شدن در ماشین ظرفشویی سیاه شده است؟

موکاپات‌های آلومینیومی قابل شستشو در ماشین ظرفشویی نیستند. آن‌ها از آلومینیوم آنودایز ساخته شده‌اند و وقتی در ماشین ظرفشویی قرار می گیرند، آنودایز خود را از دست داده و اکسید خواهند شد. در این صورت موکاپات دیگر قابل استفاده نیست. بهتر است قوه جوش خود را به آرامی و با آب و یک اسفنج نرم بشویید. در هنگام شستن صفحه فیلتر، آن را از نظر وجود هرگونه انسداد بررسی نمایید.

7. چرا بعد از دم کشیدن قهوه، آب در مخزن باقی می‌ماند؟

طبیعی است که مقداری آب پس از دم کشیدن در موکاپات باقی بماند. موکاپات‌ها به این شکل طراحی شده اند. این آب اضافی از موکاپات در برابر گرم شدن در حالت خشک محافظت می‌کند. اگر این آب هم از داخل موکاپات تبخیر شود و هنوز به آن حرارت برسد، آن‌گاه قوه جوش شما در معرض آسیب خواهد بود.

8. چرا دسته موکاپات هنگام دم کشیدن داغ می‌شود؟

داغ شدن دسته موکاپات

هنگام کار با موکاپات دسته آن نباید داغ شود. اگر حرارت را بیش از حد بالا قرار دهید، دسته داغ می‌شود. همیشه از شعله کوچک و متناسب با سایز موکاپات خود استفاده کنید. ضمنا حرارت را هم نباید خیلی بالا ببرید که دسته داغ نشود.

9. آیا شستن موکاپات با مایع ظرفشویی مشکلی ندارد؟

در خصوص شستن موکاپات همواره سؤالات زیادی پرسیده می‌شود. افراد قدیمی‌تر معتقدند که موکاپات به تدریج طعم ماده‌ای که در آن ریخته می‌شود را می‌گیرد. بهتر است که موکاپات را فقط با آب بشویید و از یک برس سبک یا اسفنج بسیار نرم برای تمیز کردن آن استفاده کنید. سپس آن را با یک پارچه تمیز خشک کنید. به مرور زمان موکاپات شما بهترین طعم قهوه را بدون هیچ گونه نشتی و سایش به شما خواهد داد. بنابراین برای شستشوی موکاپات و موکای خود، فقط از آب استفاده کنید!

10. چرا قهوه‌ای که با موکاپات دم می‌کنم خامه (کف) ندارد؟

موکاپات‌ها با حرارت شعله سر و کار دارند و انواع خاصی از قهوه را به خوبی دم می‌کنند. حرارت به محفظه حاوی آب منتقل شده و آب داغ (نه آب جوش) را از لابه‌لای قهوه به داخل مخزن جمع کننده قهوه در بالا فشار می‌دهد. کار با کار با موکاپات باعث دم کشیدن قهوه در پایین‌تر از نقطه جوش می‌شود و طعم قهوه را بدون هیچگونه سوختگی از آن استخراج  می‌کند. به همین دلیل دوستداران قهوه، طعم قهوه موکا شکلاتی و بسیار ملایم توصیف می‌کنند.

بسیاری از افراد اسپرسو را با همین میزان فشار موکاپات هم دم می‌کنند، اما از نظر فنی نمی‌توانند قهوه اسپرسو را مانند دستگاه اسپرسوساز برقی درست کنند. یک دستگاه اسپرسوساز برقی معمولاً بین 7 تا 10 بار فشار و کف ایجاد می‌کند، اما موکاپات فشاری بین 1 تا 3 بار ایجاد کرده و تلخی اسپرسو را به میزان کمتری از بین می‌برد.

توصیه‌های بیشتر درباره کار با موکاپات و تمیز کردن آن

کار با موکاپات - قهوه سیراف

در ادامه به برخی نکات دیگر پرداخته ایم.

آیا موکاپات‌ها را می‌توان بر روی آتش و یا حرارت چوب قرار داد؟

موکاپات‌ها را می‌توان بر روی آتش چوب و اجاق گاز استفاده کرد. برای جلوگیری از آسیب و نوشیدن یک قهوه خوشمزه، مطمئن شوید که شعله‌های آتش از پایه موکاپات فراتر نروند.

تفاوت میان موکاپات‌های آلومینیومی و موکاپات‌های فلزی ضدزنگ چیست؟

اسپرسوساز فلزی ضدزنگ را می‌توان بر روی انواع مختلف اجاق گازهای شیشه‌ای، شعله‌ای و… استفاده نمود و از این نظر هیچ محدودیتی ندارد. اما از موکاپات‌های آلومینیومی نمی‌توان بر روی اجاق‌های شیشه‌ای با حرارات القایی استفاده نمود. پس از کار با موکاپات های آلومینیومی نمی‌توان آن‌ها را در ماشین ظرفشویی قرار داد، درحالی که موکاپات ضد زنگ را می‌توان در ماشین ظرفشویی شست. ضمنا موکاپات‌های استیل ضدزنگ دوام بیشتری نیز دارند، اگرچه طعم قهوه در موکاپات آلومینیومی و موکاپات استیل یکسان است.

آیا موکاپات را می‌توان در ماشین ظرفشویی قرار داد؟

موکاپات‌های آلومینیومی را نمی‌توان در ماشین ظرفشویی قرار داد چرا که لکه‌دار و سیاه می‌شوند. اگرچه همه‌ی انواع موکاپات‌های استیل را می‌توان با ماشین ظرفشویی شست.

چرا پس از دم کشیدن قهوه، اینقدر آب در مخزن پایه اسپرسو ساز باقی می‌ماند؟

پس از دم کردن قهوه در موکاپات، آب باقی مانده کاملاً طبیعی است. همه آب به بالا راه پیدا نمی‌کند زیرا قیف از کف موکاپات فاصله دارد. در صورت طراحی متفاوت، این میزان آب می‌تواند تغییر کند. پس از نوشیدن قهوه و خنک شدن موکاپات، آب اضافی را دور بریزید.

هر چند وقت یکبار واشر موکاپات را عوض کنم؟

زمان تعویض واشر موکاپات

هر 3 الی 6 ماه یکبار پس از کار با موکاپات بهتر است که واشر و مهر و موم سیلیکونی را که مسئول ایجاد فشار در قسمت دیگ بخار است عوض کنید. وقتی که با دم کشیدن قهوه به مشکل برمی‌خورید، نشانه این است که زمان خرید واشر یا مهر و موم جدید رسیده است.

پس از تهیه یک موکاپات جدید چه کار کنیم؟

هنگامی که برای اولین بار موکاپات می‌خرید، چند بار به صورت آزمایشی قهوه دم کرده و طعم آن را بچشید. این کار به شما کمک می‌کند که از میزان حرارت مناسب جهت دم کردن قهوه آگاه شوید. همچنین روغن داخل قهوه داخل سطوح موکاپات را می‌پوشاند و طعم قهوه‌های بعدی به تدریج خوش‌مزه‌تر و بهتر خواهد شد.

نتیجه گیری

در این مقاله به رفع 10 مشکل کار با موکاپات پرداختیم و سعی کردیم تمامی مواردی که در هنگام کار با موکاپات اتفاق می افتد را توضیح دهیم. درصورتی که مشکل شما در گزینه های بالا نبود می توانید از طریق نظرات همین صفحه آن را بپرسید تا کارشناسان قهوه سیراف پاسخ دهند.

منبع: https://grosche.ca/troubleshooting-moka-pot-coffee

علت بالا نیامدن قهوه در موکاپات چیست؟

این مورد می تواند دلایل مانند خارج شدن آب از وسط اسپرسوساز، خارج شدن بخار از سوپاپ و ... باشد که در این مقاله تمام دلایل علت خارج نشدن قهوه از موکاپات یا علت بالا نیامدن قهوه در موکاپات را توضیح داده ایم.

چرا قهوه از قهوه جوش بالا نمیاد؟

یکی از دلایل اینکه چرا قهوه از قهوه جوش بالا نمیاد این است که به دلیل تمیزنکردن قهوه جوش، انسداد ایجاد شده و باعث بالارفتن فشار بخار آب شده و دریچه در مقابل آن مقاومت خود را از دست می‌دهد. در نتیجه از آن بخار خارج می‌شود. البته دلایل دیگری نیز وجود دارد که در این مقاله توضیح داده ایم.

دیدگاهی در مورد “10 راهکار برای رفع مشکلات کار با موکاپات

  1. آتنا گفت:

    من موکاپاتم رو دیروز خریدم ولی بعد نیم ساعت هنوز از محفظه بیرون نیومده اسپرسو..مشکلش چی میتونه باشه؟

    1. sirafcoffee گفت:

      از نوع آسیاب قهوه تون میتونه باشه، ممکنه خیلی نرم تر از حد معمول برای موکاپات آسیاب کرده باشید.

  2. مرضیه پیرهادی گفت:

    من قهوه با فشار زیاد از قهوه جوشم میاد بیرون ، به قدری که درش باز میشه و قهوه میپاشه بیرون. اصلا آروم یا مثل آبشار بیرون نمیاد. تازه موکا پاتم رو گرفتم . میشه لطفا راهنمایی کنید.

    1. sirafcoffee گفت:

      سلام
      احتمالا با کم کردن حرارت گاز یا هر منبع حرارتی که دارید استفاده می کنید این مشکل تون مرتفع بشه.

  3. محمد گفت:

    سلام من قهوه جوش را کامل تمیز میکنم ولی باز هم قهوه خیلی کم از قهوه جوش بالا می آید و بوی سوختنی میگیرد

    1. sirafcoffee گفت:

      سلام.
      یکی از دلایل می تونه مسدود شدن بسکت باشه که با شستشوی اصولی مشکل رفع میشه، یکی از دلایل می تونه فشردن بیش از حد قهوه باشه، یکی از دلایل آسیاب خیلی نرم قهوه می تونه باشه.

  4. bahar گفت:

    سلام. منم همین مشکل دارم. بعضی مواقع مثل ابشار بیرون نمیاد. مشکل چیه؟

    1. sirafcoffee گفت:

      سلام بهار عزیز
      در پاسخ به ایلیای عزیز عرض کردم که مشکل از کجا می تونه باشه. بررسی بکنید ببیند حل میشه یا خیر

  5. مهدی گفت:

    سلام از سوپاپ اطمینان آب میریزه بیرون ولی قبلا اینجوری نبود چیکار کنم درست شه؟

    1. sirafcoffee گفت:

      سلام
      احتمالا سوپاپ موکاپاتتون خراب شده، تعویض باید بشه. سوپاپ شون رو از فروشگاههای عرضه کننده قهوه و تجهیزات قهوه می تونید بخرید

  6. ایلیا گفت:

    سلام
    من یه موکاپات دارم ، وقتی می زارم روی گاز قهوه وقتی میاد مثل ابشار نمیاد و پرپر مکینه چی کار کنم ؟؟؟

    1. Alireza گفت:

      منم دقیقا همین مشکل را دارم
      لطفا راهنمایی کنید.

    2. مهدی گفت:

      سلام، دقیقاً مشکل تون رو می فرمایید؟

    3. sirafcoffee گفت:

      با سلام
      دو دلیل احتمالا می تونه داشته باشه، اول اینکه شما قهوه رو زیاد تمپ می کنید و دوم اینکه احتمالا آسیاب قهوه شما خیلی ریز باشه. این دو مورد رو بررسی کنید و نتیجه رو بهم بگید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *