مقالات

آنتی اکسیدان چیست و چه ارتباطی با قهوه دارد؟

آنتی اکسیدان

اگرچه برخی افراد قهوه را سالم و انرژی‌زا می‌دانند، برخی دیگر بیان می‌کنند که اعتیادآور و مضر است. با این حال، وقتی به مطالعات منتشرشده نگاه می‌کنیم، بیشتر نتایج فواید قهوه را بیان می­کنند. قهوه سرشار از آنتی اکسیدان است و وجود این مواد تاثیر مستقیمی بر سلامتی انسان دارد. در واقع، مطالعات نشان می‌دهد که قهوه یکی از مهم­ترین منابع تامین آنتی اکسیدان در رژیم غذایی انسان است. با ما در ادامه مطلب همراه باشید تا به شما بگویم آنتی اکسیدان چیست و چه ارتباطی با قهوه دارد؟

آنتی اکسیدان چیست؟

آنتی اکسیدان چیست

بدن انسان دائما درحال جنگیدن با رادیکال ­های آزاد است. رادیکال‌های آزاد می‌توانند با حمله به به مولکول‌های مهم بدن انسان مانند DNA و پروتئین‌ها به ما آسیب­های جدی برساند. آنتی اکسیدان‌ها معمولا می­توانند رادیکال‌های آزاد را از بین ببرند، به همین دلیل بدن را در برابر بسیاری از بیماری‌ها و حتی پیری محافظت می­کنند. بسیاری از بیماری­ها مانند سرطان تا حدودی به علت اکسیداتیو رخ می‌دهند که آنتی­اکسیدان­ ها از بدن  ما در برابر این واکنش‌ها محافظت می‌کنند.

قهوه سرشار از چندین آنتی اکسیدان قوی از جمله اسیدهای هیدروسینامیک است. هیدروسینامیک در کنترل و از بین بردن رادیکال­ های آزاد نقش مهمی ایفا می­کند. اگرچه پلی فنول ­هایی که در قهوه وجود دارد نیز ممکن است از بسیاری از بیماری­ ها همانند سرطان و دیابت وابسته به انسولین جلوگیری کنند.

قهوه، بزرگترین منبع آنتی اکسیدان

اکثر مردم در روز حدودا 1 الی 2 گرم آنتی اکسیدان دریافت می ­کنند و این مواد را عمدتاً از نوشیدنی‌هایی مثل قهوه و چای به دست می‌آورند. نوشیدنی‌ها در رژیم غذایی به نسبت غذاها آنتی اکسیدان بیشتری به ما می‌دهند. در واقع، حدود 80 درصد از آنتی­اکسیدان‌های دریافتی انسان از نوشیدنی‌ها تامین می‌شود و تنها 20 درصد از سایر مواد غذایی به دست می‌آیند.

در یک مطالعه، در سال 2010 که روی بیش از 3000 غذا و خوراکی مختلف انجام شد، قهوه پس از انواع مختلفی از توت در رتبه یازدهم لیست قرار گرفت و در مطالعه دیگری در سال 2010 در مورد 100 منبع غذایی برتر آنتی اکسیدان، قهوه بالاتر از هر نوشیدنی دیگری قرار گرفت. از آنجایی که بسیاری از مردم توت‌های کمی می‌خورند، اما چندین فنجان قهوه در روز می‌نوشند پس می‌توان گفت که قهوه مهم­ترین منبع تامین آنتی اکسیدان برای ما است که حدود 65 درصد از آنتی اکسیدان­های مورد نیاز بدن را تامین می­کند.

قهوه خطر ابتلا به بیماری‌ها را به حداقل می­رساند

آنتی اکسیدان قهوه

به ­­نظر می­رسد قهوه خواص بی­شماری برای کبد دارد، زیرا افرادی که روزانه نوشیدن چند فنجان قهوه را در برنامه غذایی خود دارند ممکن است کمتر به کبد چرب و سیروز کبدی مبتلا شوند. علاوه بر این، نوشیدن قهوه خطر ابتلا به برخی از سرطان­ها از جمله سرطان کبد و بیماری­ های مرتبط با قلب و عروق را کاهش می­دهد.

نوشیدن روزانه قهوه خطر ابتلا به بیماری ­های دژنراتیو مانند آلزایمر، زوال عقل و پارکینسون را  بین 30 تا 60 درصد کاهش می­دهد. همچنین افزودن کمی شیر به قهوه صبحگاهی باعث می­شود پروتئین‌های شیر به آنتی‌اکسیدان‌های موجود در قهوه متصل شده و خواص قهوه را تقویت کنند.

مطالعات مختلفی نشان داده­اند که قهوه می­تواند تاثیر مستقیمی بر سلامت روان داشته باشد. بانوانی که قهوه در برنامه هفتگی آن­ها وجود دارد کمتر افسرده می­شوند و اقدام به خودکشی در آن­ها کمتر دیده می­شود. اگرچه مهم­ترین منبع تامین آنتی اکسیدان برای ما قهوه است، اما نباید تنها منبع مورد نظر شما باشد. برای داشتن زندگی سالم­تر، پزشکان توصیه می­کنند که از ویتامین ­ها، میوه ­ها و مواد سرشار از فیبر نیز استفاده کرد.

چه نوع آنتی اکسیدانی در قهوه وجود دارد؟

بدون شک قهوه یکی از مهم­ترین روش­ها برای دریافت آنتی‌اکسیدان­های موردنیاز بدن است. در هر فنجان قهوه  بین 200 تا 600 میلی‌گرم آنتی­اکسیدان وجود دارد. آنتی اکسیدان­های قهوه دو دسته هستند. دسته اول هیدروسینامیک اسید است. این ریزمغذی­ها رادیکال‌های آزاد را کنترل می­کنند و در نتیجه از واکنش اکسیداتیو بدن جلوگیری می­شود. پلی فنول­ها  نیز از ترکیبات گیاهی هستند که در قهوه یافت می­شوند و رادیکال‌های آزاد را خنثی و کنترل می کنند.

 یکی دیگر از آنتی اکسیدان‌های موجود در قهوه کافستول است. کافستول ترکیبی است که در خود دانه‌های قهوه یافت می‌شود. این ترکیب که در طول فرآیند دم کردن قهوه استخراج می‌شود، نوعی ضد التهاب برای مغز است. برخی تحقیقات نشان داده است که این ماده می‌تواند به بهبود حافظه شما کمک کند. تحقیقات دیگر نشان داده که کافستول ممکن است آنتی اکسیدانی باشد که خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش می‌دهد.

مطالعه‌ای در سال 2019 نشان داد هر چقدر دانه قهوه روشن­تر و قهوه­ای رنگ باشد، پلی فنول بیشتری به نسبت دانه­های قهوه تیره تولید می­کند و هرچقدر قهوه ارگانیک­تر باشد دارای ترکیبات آنتی‌اکسیدانی بیشتری است.

آنتی اکسیدان قهوه یا چای؛ کدام آنتی اکسیدان بیشتری دارد؟

چای یکی دیگر از نوشیدنی­های پرطرفدار به خصوص در بین ایرانیان است، اما  قهوه دارای آنتی­ اکسیدان­های بیشتری به نسبت چایی است. آنتی اکسیدان­های قهوه حدود 200 تا 550 میلی­گرم در هر فنجان است، اما چای سیاه  15 تا 440 میلی گرم آنتی اکسیدان در هر فنجان دارد. چای نیز مانند قهوه حاوی آنتی اکسیدان­هایی به شکل پلی فنول است، اما قهوه به طور معمول فلاونوئیدها و اسید کلروژنیک دارد. اسید کلروژنیک هم در دانه‌های قهوه سبز و هم در دانه‌های قهوه بوداده یافت می‌شود. این اسید ضدالتهاب و ضدباکتری است. همچنین برخی تحقیقات نشان داده است که تولید انسولین را افزایش می‌دهد.

 تریگونلین ترکیب دیگری است که بوی منحصر‌به‌فرد قهوه به دلیل وجود آن است. این آنتی اکسیدان به دلیل کمک به پیشگیری از پوسیدگی دندان و جلوگیری از چسبیدن برخی از باکتری‌ها به دندان‌ شناخته می­شود. ملانوئیدین‌ها از واکنش اسید‌های آمینه و قند‌ها در طول تولید و نگهداری مواد غذایی ایجاد می‌شوند. این ترکیب عامل ایجاد عطری است که هنگام برشته کردن قهوه استشمام می‌کنیم. این آنتی اکسیدان دارای فواید ضدالتهابی است.

در قیاس با قهوه چای دارای تافلاوین، تآروبیگین و کاتچین است. چای سبز آنتی اکسیدان بیشتری نسبت به چای سیاه دارد. تحقیقات نشان داده است که دمای آب و مدت زمان خیساندن نیز بر میزان آنتی اکسیدان­های چای تاثیر می­گذارد.

نتیجه گیری

آنتی اکسیدان می تواند به سلامت بدن کمک کند و قهوه دارای آنتی اکسیدان است. اگر می خواهید از قهوه به عنوان آنتی اکسیدان استفاده کنید بهتر است از قهوه های با کیفیت استفاده کنید. برای خرید قهوه با کیفیت و ارزان می توانید از فروشگاه اینترنتی قهوه سیراف اقدام کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *