اگرچه برخی افراد قهوه را سالم و انرژیزا میدانند، برخی دیگر بیان میکنند که اعتیادآور و مضر است. با این حال، وقتی به مطالعات منتشرشده نگاه میکنیم، بیشتر نتایج فواید قهوه را بیان میکنند. قهوه سرشار از آنتی اکسیدان است و وجود این مواد تاثیر مستقیمی بر سلامتی انسان دارد. در واقع، مطالعات نشان میدهد که قهوه یکی از مهمترین منابع تامین آنتی اکسیدان در رژیم غذایی انسان است. با ما در ادامه مطلب همراه باشید تا به شما بگویم آنتی اکسیدان چیست و چه ارتباطی با قهوه دارد؟
آنتی اکسیدان چیست؟
بدن انسان دائما درحال جنگیدن با رادیکال های آزاد است. رادیکالهای آزاد میتوانند با حمله به به مولکولهای مهم بدن انسان مانند DNA و پروتئینها به ما آسیبهای جدی برساند. آنتی اکسیدانها معمولا میتوانند رادیکالهای آزاد را از بین ببرند، به همین دلیل بدن را در برابر بسیاری از بیماریها و حتی پیری محافظت میکنند. بسیاری از بیماریها مانند سرطان تا حدودی به علت اکسیداتیو رخ میدهند که آنتیاکسیدان ها از بدن ما در برابر این واکنشها محافظت میکنند.
قهوه سرشار از چندین آنتی اکسیدان قوی از جمله اسیدهای هیدروسینامیک است. هیدروسینامیک در کنترل و از بین بردن رادیکال های آزاد نقش مهمی ایفا میکند. اگرچه پلی فنول هایی که در قهوه وجود دارد نیز ممکن است از بسیاری از بیماری ها همانند سرطان و دیابت وابسته به انسولین جلوگیری کنند.
قهوه، بزرگترین منبع آنتی اکسیدان
اکثر مردم در روز حدودا 1 الی 2 گرم آنتی اکسیدان دریافت می کنند و این مواد را عمدتاً از نوشیدنیهایی مثل قهوه و چای به دست میآورند. نوشیدنیها در رژیم غذایی به نسبت غذاها آنتی اکسیدان بیشتری به ما میدهند. در واقع، حدود 80 درصد از آنتیاکسیدانهای دریافتی انسان از نوشیدنیها تامین میشود و تنها 20 درصد از سایر مواد غذایی به دست میآیند.
در یک مطالعه، در سال 2010 که روی بیش از 3000 غذا و خوراکی مختلف انجام شد، قهوه پس از انواع مختلفی از توت در رتبه یازدهم لیست قرار گرفت و در مطالعه دیگری در سال 2010 در مورد 100 منبع غذایی برتر آنتی اکسیدان، قهوه بالاتر از هر نوشیدنی دیگری قرار گرفت. از آنجایی که بسیاری از مردم توتهای کمی میخورند، اما چندین فنجان قهوه در روز مینوشند پس میتوان گفت که قهوه مهمترین منبع تامین آنتی اکسیدان برای ما است که حدود 65 درصد از آنتی اکسیدانهای مورد نیاز بدن را تامین میکند.
قهوه خطر ابتلا به بیماریها را به حداقل میرساند
به نظر میرسد قهوه خواص بیشماری برای کبد دارد، زیرا افرادی که روزانه نوشیدن چند فنجان قهوه را در برنامه غذایی خود دارند ممکن است کمتر به کبد چرب و سیروز کبدی مبتلا شوند. علاوه بر این، نوشیدن قهوه خطر ابتلا به برخی از سرطانها از جمله سرطان کبد و بیماری های مرتبط با قلب و عروق را کاهش میدهد.
نوشیدن روزانه قهوه خطر ابتلا به بیماری های دژنراتیو مانند آلزایمر، زوال عقل و پارکینسون را بین 30 تا 60 درصد کاهش میدهد. همچنین افزودن کمی شیر به قهوه صبحگاهی باعث میشود پروتئینهای شیر به آنتیاکسیدانهای موجود در قهوه متصل شده و خواص قهوه را تقویت کنند.
مطالعات مختلفی نشان دادهاند که قهوه میتواند تاثیر مستقیمی بر سلامت روان داشته باشد. بانوانی که قهوه در برنامه هفتگی آنها وجود دارد کمتر افسرده میشوند و اقدام به خودکشی در آنها کمتر دیده میشود. اگرچه مهمترین منبع تامین آنتی اکسیدان برای ما قهوه است، اما نباید تنها منبع مورد نظر شما باشد. برای داشتن زندگی سالمتر، پزشکان توصیه میکنند که از ویتامین ها، میوه ها و مواد سرشار از فیبر نیز استفاده کرد.
چه نوع آنتی اکسیدانی در قهوه وجود دارد؟
بدون شک قهوه یکی از مهمترین روشها برای دریافت آنتیاکسیدانهای موردنیاز بدن است. در هر فنجان قهوه بین 200 تا 600 میلیگرم آنتیاکسیدان وجود دارد. آنتی اکسیدانهای قهوه دو دسته هستند. دسته اول هیدروسینامیک اسید است. این ریزمغذیها رادیکالهای آزاد را کنترل میکنند و در نتیجه از واکنش اکسیداتیو بدن جلوگیری میشود. پلی فنولها نیز از ترکیبات گیاهی هستند که در قهوه یافت میشوند و رادیکالهای آزاد را خنثی و کنترل می کنند.
یکی دیگر از آنتی اکسیدانهای موجود در قهوه کافستول است. کافستول ترکیبی است که در خود دانههای قهوه یافت میشود. این ترکیب که در طول فرآیند دم کردن قهوه استخراج میشود، نوعی ضد التهاب برای مغز است. برخی تحقیقات نشان داده است که این ماده میتواند به بهبود حافظه شما کمک کند. تحقیقات دیگر نشان داده که کافستول ممکن است آنتی اکسیدانی باشد که خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش میدهد.
مطالعهای در سال 2019 نشان داد هر چقدر دانه قهوه روشنتر و قهوهای رنگ باشد، پلی فنول بیشتری به نسبت دانههای قهوه تیره تولید میکند و هرچقدر قهوه ارگانیکتر باشد دارای ترکیبات آنتیاکسیدانی بیشتری است.
؛ کدام آنتی اکسیدان بیشتری دارد؟
چای یکی دیگر از نوشیدنیهای پرطرفدار به خصوص در بین ایرانیان است، اما قهوه دارای آنتی اکسیدانهای بیشتری به نسبت چایی است. آنتی اکسیدانهای قهوه حدود 200 تا 550 میلیگرم در هر فنجان است، اما چای سیاه 15 تا 440 میلی گرم آنتی اکسیدان در هر فنجان دارد. چای نیز مانند قهوه حاوی آنتی اکسیدانهایی به شکل پلی فنول است، اما قهوه به طور معمول فلاونوئیدها و اسید کلروژنیک دارد. اسید کلروژنیک هم در دانههای قهوه سبز و هم در دانههای قهوه بوداده یافت میشود. این اسید ضدالتهاب و ضدباکتری است. همچنین برخی تحقیقات نشان داده است که تولید انسولین را افزایش میدهد.
تریگونلین ترکیب دیگری است که بوی منحصربهفرد قهوه به دلیل وجود آن است. این آنتی اکسیدان به دلیل کمک به پیشگیری از پوسیدگی دندان و جلوگیری از چسبیدن برخی از باکتریها به دندان شناخته میشود. ملانوئیدینها از واکنش اسیدهای آمینه و قندها در طول تولید و نگهداری مواد غذایی ایجاد میشوند. این ترکیب عامل ایجاد عطری است که هنگام برشته کردن قهوه استشمام میکنیم. این آنتی اکسیدان دارای فواید ضدالتهابی است.
در قیاس با قهوه چای دارای تافلاوین، تآروبیگین و کاتچین است. چای سبز آنتی اکسیدان بیشتری نسبت به چای سیاه دارد. تحقیقات نشان داده است که دمای آب و مدت زمان خیساندن نیز بر میزان آنتی اکسیدانهای چای تاثیر میگذارد.
نتیجه گیری
آنتی اکسیدان می تواند به سلامت بدن کمک کند و قهوه دارای آنتی اکسیدان است. اگر می خواهید از قهوه به عنوان آنتی اکسیدان استفاده کنید بهتر است از قهوه های با کیفیت استفاده کنید. برای خرید قهوه با کیفیت و ارزان می توانید از فروشگاه اینترنتی قهوه سیراف اقدام کنید.