اکثر افراد در سراسر دنیا قهوه را دوست دارند، بیخود نیست که این نوشیدنی محبوبترین نوشیدنی دنیا است. در این میان، خاصپسندان به دنبال گونههایی هستند که طعم آنها تفاوت قابل لمسی با سایر قهوهها داشته باشد.
یکی از این انواع خاص و محبوب، قهوه تیپیکا است که جزو اولین دانههای عربیکا بهشمار میرود. این قهوه در شرایط ویژهای پرورش مییابد و بسیار حساس است. دلیلی که افراد خاصپسند به این نوع از قهوه علاقه دارند، طعم شیرین و خالص قهوه عربیکا و البته حس ابریشمی این قهوه هنگام نوشیدن آن است. در ادامه بهطور کامل بهمعرفی این قهوه خوش طعم میپردازیم.
تیپیکا چیست و چرا قهوه تیپیکا انقدر محبوبیت دارد؟
اگر به دنبال نمادینترین نوع قهوه در جهان بگردید، قهوه تیپیکا پاسخ جستجوی شما است. برای درک قهوههایی که مینوشیم، بهتر است با زادگاه قهوه عربیکا به عنوان دانههای تیپیکا آشنا شوید. تیپیکا به آفتهای گوناگونی حساسیت دارد و به همین دلیل پرورش آن به سختی انجام میشود.
تیپیکا یا تایپیکا (Typica) از مهمترین انواع قهوه بهشمار میرود. تیپیکا خود دارای انواع گوناگونی است که در سرتاسر دنیا از کوههای آبی جامائیکا تا آمریکای مرکزی در قلب آرابیگو، میتوان آنها را پیدا کرد. به عنوان مثال از محبوبترین و معروفترین انواع تیپیکا، قهوه موندو نوو (Mundo Novo) و قهوه پاکامارا (Pacamara) هستند.
از آشکارترین تفاوت تیپیکا با دیگر قهوهها، قد بلند گیاه آن است. تیپیکا حدود 5 متر ارتفاع و شاخههای نازکی دارد و درختان آن به دلیل ارتفاع و شاخهای پراکندهای که دارند، با فاصله از یکدیگر رشد میکنند. برگهای این گیاه، نوک برنزی، تیز و بزرگ هستند.
از دلایل اهمیت تیپیکا علاوه بر ارزش اقتصادی آن میتوان به طعم دلپذیر و خالصی که هنگام نوشیدن یک فنجان از این قهوه به شما القا میشود، اشاره کرد. طعم این قهوه ترکیبی از طعمهای پیچیده، گلها و میوهها است و یک فنجان قهوه تیپیکا تازه، بسیار باکیفیت و غلیظ است. تنها ایراد این قهوه، کشت بسیار سخت به دلایلی مثل حساس بودن آن به آفات است.
تاریخچه قهوه تیپیکا
امروزه میتوانید انواع مختلف تیپیکا را در هر منطقهای که قهوه میروید، پیدا کنید! دلیل این موضوع هم تاریخچه دیرینه پرورش این نوع قهوه است. تاریخچه اولین قهوههای عربیکای تیپیکا به جنوب غربی اتیوپی، سرزمین کشت قهوه برمیگردد.
تیپیکایی که امروزه میشناسیم، دانههای قهوههایی هستند که از سواحل مالابار در هندوستان، به اندونزی صادر شدند. این دانهها در سال 1700 میلادی فرستاده شدند و بهطور کلی قهوه عربیکا در قرنهای 15 و 16 میلادی ابتدا از اتیوپی به یمن و سپس به هندوستان صادر شده بودند.
جالب است بدانید قهوه بوربون مانند تیپیکا به یمن فرستاده شده بود و به جای شرق که باید مسیر هندوستان را طی میکرد، به سمت سواحل ماداگاسکار و جزیره بوربون (Bourbon) صادر شد. نام جزیره بوربون امروزه La Reunion است.
یک گیاه معمولی قهوه از جاوه در سال 1706 میلادی به یک باغ گیاهشناسی در آمستردام هلند فرستاده میشود و کارخانه آمستردام آن گیاه را با فرانسه به اشتراک میگذارد. سال 1722 این گیاه که با نام تیپیکا شناخته میشد را به مستعمرات هلند و فرانسه در آمریکای جنوبی ارسال کردند. این مستعمرات شامل سورینام کنونی و سپس کاین بودند. درنهایت حدود 5 سال بعد گیاه تیپیکا به شمال برزیل برای تحقیق و استفاده ارسال شد.
قهوه تیپیکا این مسیر را در همان دهه به جنوب برزیل طی میکند و در نهایت در قرنهای بعد جهشهای متفاوتی از آن کشف و به سراسر دنیا ارسال میشود. این جهشها منجر به کشف قهوههای موندونوو و واریته شدند.
قهوه تیپیکا در کجا پیدا میشود؟
تیپیکا نسبت به آفات گوناگون و بیماریهای گیاهی، گیاه بسیار حساسی محسوب میشود و به طور معمول در هرجایی رشد نمیکند و درحقیقت این گیاه نیاز به مراقبتهای تخصصی دارد. امروزه تحقیقات درمورد گیاهان به خصوص قهوه به دلیل ایجاد صنعت قهوه و تاثیر اقتصادی آن بر جهان بسیار گسترده و عمیق شده و انواع زیادی از قهوه کشف شده است.
پس از کشف گونههای جدید قهوه، نمونههایی جهشیافته از تیپیکا یافت شدهاند که ویژگیهای بهتر و توسعه یافتهتری نسبت به گونه معمولی آن دارند و انتخاب مناسبتری برای کشت و پرورش قهوه هستند. با در نظر گرفتن همه این موارد، باز هم تیپیکا در سراسر جهان یافت میشود و در شرایط خاص و محلهای ویژهای کشت میشود.
بلو مانتین قهوهای از نوع جهشیافته تیپیکا است!
یکی از انواع قهوه تیپیکا، بلو مانتین (Blue Mountain) است. این قهوه در روش پردازش خود از نوع قهوههایی به است که شستشو روی دانههای آنها انجام شده و حتی حمل آنها نیاز به شرایط خاصی ندارد و با بشکههای دستساز جابهجا میشوند.
این قهوه، یک نوع محبوب است و امتیاز کیفی بالایی دارد. طعم قهوه بلومانتین شیرین و ابریشمی است و قهوهای با قیمت مناسب نسبت به طعم و کیفیت آن محسوب میشود. بههمین ترتیب انواع مختلف و توسعهیافته تیپیکا در تمام نقاط دنیا محبوبیت خاصی کردهاند.
قهوه اصلی و ریشهای تیپیکا در محلهای خاصی تولید و در نقاط دیگر جهان صادر میشود. طرفداران قهوه تیپیکا و محلهایی که آن را سرو میکنند نیز مانند خود قهوه بسیار خاص هستند؛ زیرا سرو کردن این نوع قهوه و تولید طعم ناب قهوه شیرین عربیکا از نوع تیپیکا نیاز به مهارت ویژهای دارد.
تیپیکا در ارتفاعات رشد میکند!
قهوه تیپیکا برای رشد نیاز به ارتفاعاتی بیش از 1600 متر دارد. شرایط وقتی جالب میشود که منطقه کشت این گیاه نسبت به خط استوا تغییر کند؛ برای مثال در صورتی که این منطقه 5 درجه شمالی یا جنوبی از خط استوا فاصله داشته باشد، این ارتفاع به 1300 متر تغییر میکند.
به فرض مثال اگر تا 15 درجه نسبت به خط استوا منطقه رشد قهوه را تغییر دهید، ارتفاع به 1000 متر کاهش مییابد. شرایط محیطی رشد تیپیکا بهگونهای است که این گیاه میتواند با بوتههای بلند و شاخههای پربرگ و بزرگ رشد کند.
فضایی که گیاه تیپیکا اشغال میکند به نسبت زیاد است. ارتفاع مورد نیاز و اندازه گیاه تیپیکا شرایط خاصی ایجاد میکند که پرورش این نوع قهوه را سخت میکند، علاوه بر این شرایط حساسیت این گیاه به آفات نیز از دیگر مشکلات پرورش گیاه تیپیکا است. تنها نکتهای که باعث شده محبوبیت این قهوه پایدار بماند، طعم خالص و ابریشمی تیپیکا است.
نتیجه گیری
قهوه تیپیکا یکی از پرطرفدارترین و خوش طعم ترین قهوه های دنیاست که از محبوبیت بالایی برخوردار است. اغلب محبوبیت ان به دلیل طعم خوشِ این قهوه است. اگر شما خرید قهوه با کیفیت را دارید می توانید از سایت قهوه سیراف اقدام به تهیه قهوه موردنظر خود نمایید.