شاید شما هم جزو افرادی هستید که هر صبح خود را با یک فنجان قهوه آغاز میکنید و استفاده از این نوشیدنی دلچسب و خوش طعم به یکی از عادات روزمره شما تبدیل شده است. اگر طرفدار قهوه باشید، قطعاً میدانید که این نوشیدنی انواع مختلفی مثل اسپرسو، لاته، کاپوچینو، امریکانو و … دارد. اما شاید هنوز هم با تنوع بالای قهوهها آشنایی کامل نداشته باشید. اگر میخواهید با انواع قهوه آشنا شوید و تفاوت آنها را به خوبی بشناسید، ادامه این مطلب را از دست ندهید.
قهوه این روزها قهوه به چنان محبوبیتی دست پیدا کرده که خیلیها آن را همانند آثار هنری میدانند که با انواع طعمها و نامهای تجاری مختلف، انتخاب را برای علاقمندان به این نوشیدنی تاریخی دشوار ساخته است. از انواع قهوههای مشهور گرفته تا انواع نوشیدنی قهوه کمتر شناخته شده مثل کورتادو نیترو، قهوه مناسب ذائقه همه افراد وجود دارد.
پیش از نام بردن از انواع قهوه، خوب است بدانید که تمام دانههای قهوه محصول درختانی هستند که از خانوادهی کافئا Coffea میباشند. درخت قهوه مناسب برای مناطق گرمسیری است، و در نقاطی که سرما و بارندگیهای باران و برف قالب است نمیتوانند دوام بیاورند.
انواع قهوه چیست؟
گیاه قهوه دارای دانههایی است که از طریق بو دادن و دم کردن این دانهها، نوشیدنی قهوه به دست میآید. نوع دانه قهوه و نحوه بو دادن آن تاثیر زیادی بر عطر و طعم نهایی این نوشیدنی خواهد گذاشت. یکی از انواع دانه قهوه که از محبوبیت بسیار بالایی در دنیا برخوردار است، عربیکا نام دارد. قهوه عربیکا بسیار باکیفیت و خوش طعم است.
قهوه عربیکا نسبت به نوع دیگر یعنی روبوستا، گرانتر است و طعم شیرینتر و بیشتری نیز دارد. گیاه روبوستا، آسانتر از عربیکا رشد میکند و قیمت کمتری دارد. قهوه روبوستا دارای کافئین بیشتری است و دانههای آن تلختر هستند. از دانههای روبوستا معمولاً به منظور تهیه اسپرسو و قهوه فوری استفاده میشود.
19 تا از انواع قهوه در دنیا
انواع قهوه که به صورت داغ سرو میشوند، از محبوبیت بسیار بالایی برخوردارند و قطعاً تا کنون تعداد زیادی از آنها را نوشیدهاید. در ادامه 10 نوع از معروفترین انواع قهوه های داغ را نام میبریم.
قهوه سیاه
قهوه سیاه از دانههای قهوه آسیاب شده تهیه میشود. این قهوه کاملاً ساده است و هیچ نوع طعمدهنده اضافی مثل شکر یا شیر ندارد. اسپرسو یکی از انواع قهوه است که تلخی زیادی دارد و مایع آن بسیار غلیظ است
قهوه بدون کافئین
دانههای قهوه به صورت طبیعی دارای کافئین هستند. اما زمانی که این دانهها برشته میشوند، طی چند پروسه کافئین آنها را خارج میکنند. قهوهای که با این دانهها دم شود، قهوه بدون کافئین نام دارد.
اسپرسو
اسپرسو نیز یکی از انواع قهوه پرطرفدار به شمار میآید که یک فنجان آن بسیار قویتر از یک فنجان قهوه معمولی است. دانههایی که برای تهیه اسپرسو استفاده میشوند، در پروسه آسیاب ریزتر خواهند شد. همچنین برای تهیه اسپرسو از قهوه بیشتری نسبت به آب استفاده میکنند. اسپرسو که دارای مایعی غلیظ و پررنگ است، به عنوان پایه برای سایر قهوهها مانند لاته و کاپوچینو استفاده میشود. برای خرید اسپرسو می توانید از قهوه سیراف اقدام نمایید.
برای دانستن فرق قهوه ساده با قهوه اسپرسو بهتر است با ویژگیهای هر یک آشنا شد. قهوه ساده به قهوهای گفته میشود که با دم کردن و خیساندن دانههای قهوه آسیاب شده تهیه میشود. قهوه فوری نیز که اغلب ایرانیها از آن استفاده میکنند همان پودر قهوه فوری به همراه آب است.
درواقع طرز تهیه قهوه ساده به این شکل است که قهوه با عبور آب به صورت آهسته از بین دانههای آن بدست میآید؛ به طوری که با گذشت مقداری زمان آب از میان دانهها عبور کرده و قهوه برای نوشیدن آماده میشود.
اما، طرز تهیه اسپرسو تفاوت زیادی با روشهای قدیمی داشته و معمولا توسط اسپرسوساز یا قهوه ساز آماده میگردد. برای تهیه قهوه ابتدا دانههای قهوه توسط دستگاه اسپرسوساز آسیاب میشود. سپس آب با فشار زیادی از بین دانههای قهوه که به دلیل آسیاب شدن بسیار نرمتر هستند عبور میکند.
در واقع تفاوت اصلی انواع قهوه معمولی و اسپرسو تنها در روش آمادهسازی آنها خلاصه میشود و از نظر نوع قهوه فرقی با هم ندارند. البته، از نظر طعم و مزه فرق زیادی بین آنها است، زیرا قهوه اسپرسو به دلیل فشار زیاد آب بسیار غلیظتر بوده و به همین سبب دارای طعمی سبکتر نسبت به قهوه معمولی است. اسپرسو در واقع پایه و اساس سایر انواع نوشیدنی قهوه است. اغلب گفته میشود یک نوشیدنی قهوه خوب بستگی به این دارد که از چه اسپرسویی گرفته شده باشد.
لته
یکی دیگر از انواع قهوه که در همه کافی شاپها سرو میشود و طرفداران زیادی دارد، لته نامیده میشود. برای تهیه لته از یک سوم اسپرسو و دو سوم شیر استفاده میکنند که یکی از بهترین میکس های قهوه می باشد. روی این قهوه نیز لایهای کف شیر یا فوم وجود دارد.
کاپوچینو
کاپوچینو به لته شباهت زیادی دارد. تفاوت آنها در نسبت شیر، اسپرسو و فوم است. در کاپوچینو یک سوم اسپرسو، یک سوم شیر و یک سوم فوم استفاده می شود. بنابراین لایه کف ضخیمتر است. همچنین لیوانی که در آن کاپوچینو را سرو میکنند، از لیوان لته کوچکتر است.
ماکیاتو
ماکیاتو اسپرسویی است که روی آن لایه نازکی از کف یا شیر وجود داشته باشد. جالب است بدانید، در زبان ایتالیایی ماکیاتو به معنای لکه دار یا خال دار است.
کورتادو
نصف این قهوه از اسپرسو و نصف دیگر آن از شیر داغ تشکیل شده است. روی آن نیز لایه بسیار نازکی کف وجود دارد. کورتادو نوعی اکسپرسو است که با مقدار مساوی شیر بخارپز مخلوط شده است. شیر موجود در قهوه کورتادو ضمن حفظ طعم، اسیدیته اکسپرسو را نیز کاهش میدهد. بسیاری از علاقمندان به کورتادو تمایل دارند فوم روی آن نباشد.
خاستگاه اصلی کورتادو اسپانیا است که به عنوان یک نوشیدنی کوچک با طعم قوی قهوه شناخته میشود. کورتادو احتمالا نام یک نوع قهوه ناشناخته برای ایرانیها باشد، اما محبوبیت آن در اسپانیا مثالزدنی است.
سرد
قهوه سرد، یکی از نوشیدنیهای محبوب در هوای گرم تابستان است. برای تهیه قهوه سرد باید پس از تهیه یک فنجان قهوه معمولی، آن را با یخ خنک کنید. میتوانید با افزودن شیر و شکر، قهوه سرد را خوش طعمتر کنید.
آیس لته
آیس لته همان لته معمولی با شیر سرد، همراه با یخ است. شیری که در آیس لته استفاده میشود، جوشیده نیست.
کلد برو یا دم سرد
برای تهیه قهوه دم سرد، پس از ترکیب آب و قهوه آسیاب شده، عصاره آن را با فیلتر تهیه میکنند و این عصاره را با شیر یا آب همراه با یخ مخلوط میکنند. قهوه دم سرد در سالهای اخیر به یکی از قهوههای سرد پرطرفدار تبدیل شده است.
نیترو
قهوه نیترو به قهوه کلد برو شباهت زیادی دارد. با این تفاوت که مقداری نیتروژن نیز به آن اضافه شده میشود. میزان کافئین این قهوه از کلد برو بیشتر است. البته با نوشیدن قهوه کلد برو، عطر اصیل قهوه را بیشتر احساس خواهید کرد. اگر طرفدار قهوه نیترو باشید، پیدا کردن آن برای شما کمی مشکل خواهد بود.
فراپه
فراپه نیز قهوهای کف دار است که با یخ و انواع طعم دهندهها سرو میکنند. فراپه با نامهای کافه فراپه و فراپه یونانی نیز شناخته میشود.
سیاه یا بلک کافی
در بین انواع مختلف قهوه، بلک کافی سادهترین نوع از لحاظ درست کردن است. قهوه سیاه یک قهوه دم کرده یا فوری است که جز آب جوش هیچ چیز دیگری به آن اضافه نشده است. به طوری که به صورت گرم و بدون هیچگونه طعم دهندهای سرو میشود. قهوه سیاه به سادگی با افزودن آب داغ به گرانول قهوه فوری یا قهوه دم کردهی آسیابشده تهیه میشود.
لانگ بلک
یکی دیگر از انواع نوشیدنی قهوه، قهوه لانگ بلک است. قهوه لانگ بلک معمولا در استرالیا و نیوزلند سرو میشود و از نظر شکل ظاهری شبیه به قهوه آمریکایی است؛ با این تفاوت که از نظر طعم و عطر از قهوه آمریکایی قویتر است. این مدل از نوشیدنی قهوه با ریختن اسپرسو روی آب داغ تهیه میشود. البته، برای تهیه قهوه لانگ بلک باید از آب کمتری استفاده شود. کرم ایجاد شده در این نوع از قهوه نیز کمی غلیظتر از اسپرسو است.
دوپیو
دوپیو واژهای ایتالیایی و به معنای دوبل یا دونفره میباشد. دوپیو در اصل به اسپرسویی گفته میشود که از دو شات تهیه شده باشد؛ به عبارت سادهتر، برای عصارهگیری آن از یک پرتافیلتر (Portafilter) دابل استفاده میشود. دوپیو را معمولا شرکتکنندگان در رقابتهای باریستایی برای داوری کیفیت انواع اسپرسو استفاده میکنند.
لونگو
لونگو در زبان ایتالیایی به معنای دراز و طولانی است. طولانی بودن در اینجا بیشتر به شیوه و زمان تهیه این نوع قهوه ربط دارد. در بین انواع قهوه شاید لونگو بیشترین زمان را برای آماده شدن نیاز داشته باشد.
معمولا تهیه یک اکسپرسوی معمولی ۱۸ تا ۳۰ ثانیه طول میکشد، اما یک لونگوی دپش ممکن است بیش از یک دقیقه زمان برای درست شدنش صرف شود و دو برابر اسپرسو به آب نیاز دارد. طعم آن شبیه به یک اکسپرسوی رقیق با طعمی تلختر است، که برخی ممکن است نوشیدن آن را ترجیح بدهند.
امریکانو
از بین انواع نوشیدنی قهوه مختلف مطمئنا آمریکانو (Americano) یک نوشیدنی قهوه ملایم به شمار میرود. این نوع از قهوه از رقیق کردن اسپرسو با آب داغ تهیه میشود. قهوه امریکانو عطر و طعم اسپرسو اصلی را حفظ میکند، اما شدت طعم آن کمتر است.
موکا
قهوه موکا که موچاچینو نیز نامیده میشود، یک لاته با طعم شکلات است. این نوشیدنی از ترکیب اسپرسو و فوم شیر و افزودن شکلات به آن تهیه میشود. شکلات اضافه شده به موکا میتواند هم پودری باشد و هم سیروپی.
البته، قهوه سنتی موکا با استفاده از دانههای قهوه موکا کشت شده در یمن تهیه میشوند. دانههای موکای یمنی دارای طعم شکلات طبیعی هستند که اگر به شکل اصلی و سنتی آن تهیه شوند طعم آنها بسیار قویتر خواهد شد. بسیاری از موکاهای تجاری موجود در فروشگاهها فاقد دانههای موکا هستند و صرفا از ترکیب شکلات تهیه میشوند.
ترک
یکی از محبوبتترین انواع نوشیدنی قهوه در ایران، قهوه ترک است. قهوه ترک شیوهای برای سرو قهوه است که در آن دانههای برشتهشده و سپس کاملاً پودر شده قهوه در قهوهجوشی به نام جذوه جوشانده و در فنجان سرو میشوند. برای شیرین کردن قهوه ترک میتوان کمی شکر به آن اضافه کرد که معمولا این کار ماهیت طعم قهوه که تلخ است را زیر سوال میبرد.
جمع بندی
همانطور که میبینید انواع مختلفی از نوشیدنی قهوه با نامهای تجاری گوناگون وجود دارد که هر کدام به روش مختلفی تهیه میشوند. امیدواریم در این مطلب توانسته باشیم توضیح مفیدی درباره انواع قهوه ارائه کرده باشیم تا شما عزیزان بتوانید نوشیدنی مورد نظرتان را متناسب با سلیقه و ذائقه خود پیدا کنید. اما اگر هنوز هم در انتخاب قهوه مردد هستید، بهتر است به ضربالمثل معروف چینی (هر غذایی ارزش یک بار خوردن را دارد) استناد کنید و از آن طریق نوشیدنی مورد علاقه خود را پیدا کنید.
اگر شما هم از طرفدارن پر و پا قرص قهوه هستید و در دورهمیهای دوستانه خود از این نوشیدنی خوش طعم استفاده میکنید، بهتر است با انواع قهوه و طرز تهیه آنها به خوبی آشنا باشید. همچنین اطلاع از انوع مختلف قهوهها به شما کمک میکند تا در کافه انتخاب بهتری داشته باشید. در این مطلب انواع مختلف قهوه گرم و سرد را مورد بررسی قرار دادیم.
همه قهوههایی که در این مطلب به آنها اشاره شد، از محبوبترین قهوههای موجود در جهان به شمار میروند. اگر به دنبال قهوه اصل و باکیفیت هستید، فروشگاه اینترنتی قهوه سیراف، این محصول را با قیمتی مناسب و در تنوع بالا در اختیار شما طرفداران قهوه قرار میدهد.
پرطرفدارترین انواع قهوه کدام است؟
اسپرسو را می توان پرطرفدارترین انواع قهوه نامید.
پرطرفدارترین قهوه های ایران کدامند؟
در ایران معمولاً اسپرسو، موکا و لاته جزو پرطرفردارترین انواع قهوه هستند.