قهوهای که به عنوان نوشیدنی میشناسیم، حاصل رست و آسیاب دانههایی است که انواع مختلفی دارند. انتخاب دانه قهوه، نقش مهمی در طعم قهوه شما دارد. قهوه بوربون یکی از انواع دانه قهوه است که طعم و ویژگیهای خاصی دارد. به طور کلی هر کدام از انواع دانههای قهوه در شرایط خاصی رشد میکنند. اما آیا میدانید بوربون در چه نوع شرایطی رشد میکند؟ این نوع قهوه چه طعمی دارد و چرا به این اسم آن را در جهان میشناسند. در این مطلب قصد داریم به بررسی این دانه قهوه خاص و عجیب بپردازیم.
قهوه بوربون چیست؟
قبل از آشنایی با بوربون، بهتر است بدانید که به طور کلی قهوهها به 4 دسته تقسیم میشوند. این 4 دسته عبارتند از:
- عربیکا
- روبوستا
- اکسلسا
- لیبریکا
قهوه عربیکا در جهان شهرت زیادی دارد و معمولا قهوههای لذیذ دنیا را با دانههای عربیکا میشناسند. عربیکا یکی از انواع دانههای قهوه است که رشد بسیار سختی دارد و معمولا در کشورهای آسیای شرقی مثل فیلیپین، اندونزی و مالزی کشت میشود.
قهوه بوربون نوعی قهوه از خانواده عربیکاست. قهوه بوربون با خواص ویژه خود طعم عجیبی دارد. در واقع بوربون را با اهداف خاصی پرورش میدهند. این نوع قهوه در بین سایر دانههای عربیکا کیفیت بالاتری دارد.
وجه تمایز قهوه بوربون چیست؟
احتمالا با شنیدن نام بوربون روی یک قهوه جا خورده باشید! به همین دلیل بهتر است اطلاعاتی در خصوص نامگذاری این دانه قهوه هم داشته باشید. این نوع قهوه در ابتدا توسط بازرگانان فرانسوی از یمن به جزیره La Reunion برده شد. با توجه به این که در گذشته به این جزیره بوربون گفته میشد، نام آن روی این قهوه باقی ماند! این جزیره در شرق ماداگاسکار قرار دارد و تحت مالکیت فرانسه است.
با وجود نقش پررنگ فرانسویها در انتقال این قهوه به جزیره، اما باید گفت که قهوه بوربون از ابتدا در این منطقه وجود داشت. در واقع پرتغالیها که در سالهای قبلتر روی این منطقه سیطره داشتند با بوربون آشنا بوند. با این حال فرانسویها بعد از اشغال جزیره، نام آن را به نام خاندان سلطنتی فرانسه، یعنی بوربون گذاشتند.
قهوه بوربون در چه مناطقی رشد میکند؟
این نوع قهوه در مناطقی از جمله پرو، السالوادور و سایر کشورهای آمریکای مرکزی تا جنوبی رشد میکند. امروزه کشت این قهوه از شبه جزیره عربستان تا سواحل اقیانوس هند گسترش یافته است. کشت این دانه قهوه در برزیل هم رواج پیدا کرده است. البته برزیلیها ابتدا به تولید و صادرات عربیکا تایپیکا وابسته بودند. با گذشت زمان قهوه بوربون هم در این کشور رونق بیشتری پیدا کرد.
جالب است بدانید که از نظر زیست محیطی، انتخاب کشت انواع عربیکا نسبت به روبوستا بسیار بهتر است. چرا که روبوستا در شرایط غیربهینه بازده بالایی دارد. البته این نکته را هم باید بدانید که دانههای بوربون نسبت به سایر انواع دانههای عربیکا، بازده پایینتری دارند.
معرفی انواع قهوه بوربون
به طور کلی دو نوع دانه بوربون وجود دارد:
- بوربون قرمز
- بوربون زرد
برای پیدا کردن دلیل جداشدن انواع دانههای بوربون باید به برزیل برگردیم! دانه قهوه عربیکا تایپیکا که در برزیل وجود داشت، دچار یک جهش ژنتیکی شد و قهوه زرد را ایجاد کرد. به این ترتیب تولید این نوع دانه بوربون در برزیل رونق گرفت. گونه زرد دانههای بوربون، طعم اسیدیتری دارد.
نحوه استفاده از قهوه بوربون
برای برشته کردن یا رست این نوع قهوه، باید حساسیت بیشتری به خرج دهید. دلیل این حساسیت، تراکم و گلوکز بالای بوربون است که باعث پیچیده شدن ترکیب شیمیایی آن شده است. به همین دلیل هنگام رست این نوع قهوه، باید اهمیت زیادی به کنترل دمای آن بدهید. با این اوصاف میتوان انواع قهوههای بوربون با طعمهای متفاوت هم تهیه کرد.
برای دم کردن بوربون، دو روش وجود دارد که شامل کمکس و فرنچ پرس میشوند. با دم کردن بوربون در فرنچ پرس، یک نوشیدنی کرمی خواهید داشت؛ درحالی که کمکس یک نوشیدنی شفاف و شیرین به شما تحویل میدهد.
بررسی طعم قهوه بوربون
اگر به صورت حرفهای قهوه مینوشید، احتمالا طعم انواع آن برای شما اهمیت دارد. به طور کلی دانههای بوربون بعد از دم کشیدن، قوام یکدستی دارند. بوربون اسیدیته کمی دارد و بدنه آن متوسط است. برخی از قهوههای بوربون که در اتیوپی کشت میشوند، طعم شیرینتری دارند.
این نوع قهوه ممکن است طعم شکلاتی هم داشته باشد؛ به شرطی که سبکتر برشته شود! با سبکتر برشته شدن این نوع قهوه، انواع طعمهای میوه، مثل گیلاس، انجیر و … هم در آن احساس میشوند. هنگام نوشیدن شاید تلخی اولیه آن به مذاق شما خوش نیاید، اما با گذشت زمان عاشق طعم آن خواهید شد!
نکاتی که در تولید قهوه بوربون اهمیت دارند
نگهداری و رشد گیاه بوربون شرایط خاص خود را دارد. در واقع به بار نشستن آن نیاز به مراقبتهای زیادی دارد. باید بدانید که بهترین شرایط برای رشد این گیاه، قرار گرفتن در سایه است. قرار گرفتن در سایه، امکان بالغ شدن دانهها را فراهم میکند. البته این کار ممکن است بازدهی کار را از نظر کمیت کاهش دهد، اما از نظر کیفی بسیار عالی خواهد بود.
یکی دیگر از مزایای مهم کاشت بوربون در سایه، حفظ آن از انواع بیماریهاست. همچنین باعث میشود که قهوه به آرامی رشد کرده و بالغ شود. به طور کلی شرایط رشد قهوه بوربون به عوامل متعددی بستگی دارد که یکی از آنها موضوع شرایط اقلیمی هر منطقه است. دانههای بوربون ممکن است در برخی مناطق دیرتر رشد کنند.
نتیجه گیری
در این مطلب به بررسی و معرفی دانه قهوه بوربون پرداختیم. بوربون یکی از انواع دانههای قهوه است که در خانواده عربیکا قرار میگیرد. کشت این نوع قهوه در سراسر جهان از جمله کشورهای آسیای شرقی و آمریکای لاتین رونق بیشتری دارد. بهترین شرایط برای رشد مناسب این نوع قهوه، قرارگیری در سایه است. این کار باعث میشود که به آرامی رشد کرده و کیفیت بهتری هم داشته باشد. قهوه بوربون به دو دسته زرد و قرمز تقسیم میشود که خواص متفاوتی هم دارند. از نظر طعم هم با توجه به نحوه رست آن شرایط متفاوتی دارد.
برای تهیه قهوه بوربون و سایر انواع قهوه باید فروشگاهی معتبر را در این زمینه پیدا کنید. قهوه سیراف با فراهم کردن انواع قهوه و تجهیزات تهیه آن در کنار شماست تا طعم قهوه فراموشنشدنی را به شما هدیه دهد.