کافئین مادهای است که در دنیا بیشترین میزان مصرف را دارد و محبوبترین شکل مصرفی آن قهوه است. احتمال دارد تلخی طعم قهوه برای برخی افراد خوشایند باشد و برای برخی دیگر خیر؛ این موضوع به سلیقه شما برمیگردد. بهطورکلی مصرف قهوه تلخ خواص بسیاری دارد که در ادامه به معرفی و بررسی هر یک از آنها میپردازیم. پس برای کسب اطلاعات بیشتر درباره قهوه تلخ، ادامه مطلب را از دست ندهید.
قهوه تلخ چیست؟
دم کردن قهوه به تجربه و اطلاعات کافی نیاز دارد و درصورت نداشتن اطلاعات کافی طعم قهوه تلخ خواهد شد. در این قسمت سعی داریم به بررسی عواملی که باعث تلخ شدن طعم قهوه میشود، بپردازیم:
دم کشیدن قهوه در مدت طولانی
این مورد بیشتر برای قهوه فرنچ پرس رایج است؛ زیرا اکثر افراد تمایل دارند بعد از فشار دادن پیستون به سمت پایین، قهوه را در فرنچ پرس رها کنند. با ریختن آب جوش روی قهوه، واکنش قهوه و آب شروع میشود و درصورتیکه قهوه دوم را در فنجان بریزید، طعم تلختری خواهد داشت.
توجه به اندازه دانهها در هنگام آسیاب کردن
آسیاب کردن انواع دانه قهوه در چگونگی حل شدن ترکیبات طعمدهنده، تاثیر خواهند داشت. اگر دانهها به صورت خیلی درشت آسیاب شوند، در معرض خطر عصارهگیری قرار میگیرند و درنهایت طعم قهوه ترش مزه میشود.
در صورت ریز خورد شدن قهوه، خطر تلخ شدن بیشتر خواهد بود. بهطورکلی باید قهوه را در اندازههای مختلف آسیاب و تست کرده تا طعم موردنظر خود را پیدا کنید. اگر قهوه تلخ شد، پس به صورت خیلی ریز آسیاب شده است.
داغ بودن آب
دمای آب یکی از نقشهای مهم و کلیدی را در هنگام دم کردن قهوه دارد؛ اگر آب مورداستفاده دمای بالایی داشته باشد، مسلما طعم قهوه شما تلخ خواهد شد. براساس گفته انجمن ملی قهوه، برای داشتن قهوه ایدهآل باید دمای آب بین 90.5 تا 96 درجه سانتی گراد باشد. از آنجایی که آب در دمای 100 درجه سانتی گراد به نقطه جوش میرسد، برای جلوگیری از تلخ شدن طعم قهوه باید از رسیدن آب به این دما جلوگیری کنید.
آلوده بودن وسایل مورد استفاده
یکی دیگر از مواردی که باعث تلخ شدن طعم قهوه میشود، باقی ماندن قهوه در داخل قهوه ساز است. پس قهوهای که از دفعات قبل در داخل قهوه جوش یا قهوهساز باقی میماند تاثیر بسیاری بر طعم فنجانهای دیگر خواهد گذاشت. بهتر است بعد از هر بار خوردن قهوه وسایل و تجهیزات خود را با دقت بالا تمیز کنید.
بهطورکلی اکثر افراد از مصرف قهوه با طعمی قوی لذت میبرند، اما اغلب طعم تلخی را تجربه میکنند. برای استفاده تخصصی از دانههای قهوه با عطر و طعمی عالی، پیشنهاد میدهیم قهوه عربیکا را مصرف کنید. همچنین اگر علاقهای به مصرف قهوه تلخ ندارید، از مصرف قهوه روبوستا که طعمی تلخ و کیفیت پایینتری دارد، خودداری کنید.
لازم به ذکر است که همیشه مقداری طعم تلخی در قهوه وجود خواهد داشت که حتی با مصرف دانههای باکیفیت هم این تلخی را تجربه میکنید. تلخی متعادل و ملایم، لایهای از طعمهای عمیقتر به وجود میآورد که در نهایت طعم جالبی ایجاد میکند.
خواص قهوه تلخ چیست؟
قهوه سرشار از آنتیاکسیدانهای مختلف است که با توجه به تحقیقات صورتگرفته این نوشیدنی ویتامینهای گروه B، منیزیم، پتاسیم و منگنز دارد. پس نوشیدن یک فنجان قهوه تلخ به حفظ سلامت بدن کمک میکند. برای اطلاعات بیشتر مقاله خواص قهوه را بخوانید. از جمله خواص این نوشیدنی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی
با توجه به اینکه این نوشیدنی سرشار از مواد کاهشدهنده التهاب مانند پتاسیم است، از گرفتگی عروق خونی قلب جلوگیری میکند.
کمک به کاهش چربی اضافی و رسیدن به وزنی ایدهآل
قهوه تلخ به عنوان یکی از برترین نوشیدنیها برای کاهش وزن شناخته میشود. کارشناسان پس از مطالعات صورت گرفته اعلام کردهاند که در این نوشیدنی ترکیباتی وجود دارد که به افزایش میزان سوخت و ساز بدن و در نهایت چربیسوزی کمک میکند.
کاهش علائم سرماخوردگی و بهبود آن
اگر در هنگام ابتلا به آنفولانزا و مشاهده علائم سرماخوردگی قهوه تلخ مصرف کنید، به بهبود علائم بیماری، کاهش دوران نقاهت و بهبود سریعتر بیماری کمک خواهید کرد. ناگفته نماند که در صورت داشتن تب بالا باید از مصرف این نوشیدنی خودداری کنید.
کاهش خطر ابتلا به سرطان کبد
کارشناسان معتقدند افرادی که در طول روز 2 فنجان قهوه مصرف میکنند، حدود 40 درصد کمتر از افراد دیگر به سرطان کبد مبتلا میشوند. به عبارت دیگر این نوشیدنی دارای آنتیاکسیدان است که مانع ابتلا به این سرطان مرگبار میشود.
جلوگیری از ابتلا به آلزایمر در دوران پیری
نوشیدن قهوه به حفظ سلامت مغز و تقویت قدرت حافظه کمک میکند که درنهایت از پیشرفت بیماری آلزایمر و زوال عقل در دوران پیری جلوگیری خواهد کرد.
کمک به دفع سموم بدن، پاکسازی کلیهها و کبد و افزایش دفع ادرار
با مصرف این نوشیدنی نمک اضافی بدن و مواد سمی دفع میشود و در نهایت خطر ابتلا به بیماریهای چاقی و مزمن کاهش مییابد.
ایجاد حس شادی و رفع افسردگی
مصرف قهوه در مرکز دوپامین مغز تغییر ایجاد میکند که باعث ایجاد حس شادی و نشاط، رفع افسردگی و بهبود خلقوخو میشود.
بهطورکلی فواید قهوه زیاد است که بسیاری از این خواص برای بدن مفید است، اما باید از مصرف بیش از حد آن نیز خودداری کنید؛ زیرا باعث آسیب به ارگانهای بدن، تحریک اعصاب، کاهش تمرکز، تهوع و گیجی میشود.
نتیجه گیری
قهوه تلخ یکی از نوشیدنیهای پرخاصیت و پرطرفدار در سراسر دنیا است. برای جلوگیری از تلخ شدن طعم این نوشیدنی جذاب باید به یکسری نکات مانند درشت آسیاب کردن دانههای قهوه، استفاده از آب با دمای مناسب، جلوگیری از دم کشیدن قهوه در طولانی مدت و… توجه داشته باشید. درصورتی که قصد خرید قهوه با کیفیت را دارید می توانید از قهوه سیراف تهیه کنید.
دلیل تلخ شدن قهوه چیست؟
گاهی اوقات به دلیل زیاد ریختن قهوه، آلوده بودن لوازم، بیش از حد داغ بودن آب و ... قهوه تلخ می شود.
آیا قهوه تلخ مفید است؟
قهوه به طور کلی خواص زیادی برای بدن دارد اما اگر یک قهوه که طعم تلخی ندارد و تلخ می شود باید دلیل آن را پیدا کنید. اما اگر یک قهوه به خودی خود تلخ است مانند بقیه قهوه ها مفید است.