اسپرسو یکی از انواع بسیار محبوب قهوه به شمار میرود که از سراسر دنیا علاقهمندان خاص خود را دارد. در کشور ما نیز این نوع قهوه یکی از محبوبترین و پرفروشترین قهوههای بازار است. اما یکی از دلایل محبوبیت این نوع قهوه، کرما قهوه است که روی آن نقش میبندد.
در حقیقت کرما همان کف روی قهوه است که بسیاری تنها به همین دلیل طرفدار اسپرسو شدهاند. همچنین میتوان کیفیت قهوه را نیز از کرمای تشکیلشده روی آن تشخیص داد. در ادامه در خصوص این بخش مهم از قهوه و اقداماتی که میتوان برای تشکیل آن انجام داد، صحبت خواهد شد.
کرما قهوه چیست و چطوری تشکیل می شود؟
به لایه کفی که بوی بسیار خوب و طعم لذیذی دارد و روی شات اسپرسو تشکیل میشود، کرما قهوه گفته میشود. این بخش از اسپرسو بخش بسیار محبوب و دوستداشتنی آن است؛ به طوری که بسیاری از افراد تنها به دلیل همین بخش عاشق نوشیدن اسپرسو شدهاند. کیفیت قهوه اسپرسو نیز ارتباط مستقیمی با کف تشکیلشده روی آن دارد.
باید گفت بین فروشندههای قهوه و کافهها نیز رقابتی در خصوص نحوه تشکیل و کیفیت کرما قهوه وجود دارد و هر کدام خود را بهترین اسپرسوساز منطقه میدانند! اگر شما هم فکر میکنید که میتوانید لیوان اسپرسو فوقالعادهای را درست کنید، حتما باید کرما قهوه خوبی را هم روی آن تشکیل دهید. باید گفت اسپرسو خوب، به کف تشکیلشده روی آن بستگی دارد.
اما کرما قهوه چگونه تشکیل میشود؟ اسپرسو از عبور آب با فشار بسیار بالا از قهوه آسیابشده به دست میآید. وقتی آب با فشار زیاد وارد پرتافیلتر میشود، دی اکسید کربن بیشتری را آزاد میکند. حال این دی اکسید کربن با روغن قهوه واکنشهای شیمیایی را انجام میدهد و وقتی که اسپرسو در حال خروج از دستگاه باشد، به فشار قبل و عادی خود برخواهد گشت.
این واکنش شیمیایی با فشار معمولی هوا، باعث ایجاد کف روی سطح فنجان و اسپرسو میشود که به آن کرما قهوه میگویند. اما ضخامت کف تشکیلی که بسیار خوشطعم و خوشرنگ نیز است، به چگونگی عصارهگیری وابسته است. اگر عصارهگیری در زمان مناسبی تمام شود، باید یک دهم از حجم کل اسپرسو، کرما تشکیل شود.
چگونه کرما قهوه خوبی را درست کنیم؟
کرما قهوه یکی از معیارهای اصلی سنجش کیفیت اسپرسو است. اما چه کاری باید انجام داد که این بخش از اسپرسو به بهترین شکل ممکن دربیاید؟ یکی از کارهایی که میتوان برای این کار انجام داد، استفاده ترکیبی از قهوه عربیکا و روبوستا به جای استفاده تنها یکی از آنها است.
اما راه حلهای دیگری نیز وجود دارند که باعث بهبود کیفیت کرما تولیدشده میشوند که در ادامه به آنها میپردازیم. 5 راه تشکیل کرما قهوه با کیفیت:
- استفاده از دانههای تازه قهوه
- استفاده از دستگاه اسپرسوساز مناسب
- فشرده کردن قهوه
- آسیاب کردن قهوه
- استفاده از آب تازه
در ادامه هر مورد را توضیح داده ایم.
1. استفاده از دانههای تازه قهوه
یکی از عوامل اصلی در تولید کرما قهوه عالی، استفاده از دانههای قهوه کاملا تازه است. بنابراین باید گفت هرچه انواع دانه قهوه تهیهشده تازهتر باشند، کرمای به دست آمده از آن بسیار باکیفیتتر خواهد بود. نکته دیگری که باید به آن توجه کنید این است که پس از خرید قهوه، همه دانههای قهوه را آسیاب نکنید و هر دفعه به میزان لازم از آنها را آسیاب کنید.
2. استفاده از دستگاه اسپرسوساز مناسب
بدون شک دستگاه اسپرسوساز نیز نقش بسیار مهمی در تهیه اسپرسو و کرما قهوه عالی دارد. دستگاههایی که بتوان با آنها دما را در زمان کار کنترل کرد و فشار حداقل 9 بار را به وجود آورد، دستگاههای مناسبتری هستند.
بنابراین برای خرید دستگاه اسپرسوساز کمی دست و دل بازتر عمل کنید که بتوانید قهوههایی با طعم و کیفیت فوقالعاده داشته باشید. در نگهداری و تمیزکاری بخشهای مختلف دستگاه نیز دقت لازم را داشته باشید چرا که مشکل در هر بخش، روی کیفیت نهایی قهوه موثر است.
3. فشرده کردن قهوه
فشردن قهوه یا همان تمپ عامل تاثیرگذار بعدی است که باید مورد توجه قرار بگیرد. بهتر است فشارهای مختلفی را برای عصارهگیری امتحان کنید و ببینید با کدام فشار بهترین کرما به دست میآید. اما راه دیگری نیز برای این منظور وجود دارد و آن استفاده از تمپر قهوه برقی است. این دستگاهها فشار استانداردی دارند و باید پرتافیلتر را زیر آن قرار دهید که فشرده کردن قهوه آغاز شود.
4. آسیاب کردن قهوه
باید گفت اگر تمپ مناسبی انجام داده باشید، ولی آسیاب قهوه به شکلی مناسب صورت نگیرد، امکان ندارد به کف خوبی روی اسپرسو برسید. اگر درجه آسیاب مناسب باشد و فشردن ایدهآلی را نیز انجام دهید، باید در 25 ثانیه عصاره خوبی را به دست بیاورید. اگر زودتر از این زمان عصاره قهوه خارج شود، باید قهوه را ریزتر کنید و اگر هم بیشتر از آن طول کشید، باید قهوه درشتتر آسیاب شود.
البته در این موضوع مواردی مثل جنس قهوه و دستگاه اسپرسوساز نیز دخیل هستند و باید تاثیر هر کدام از این موارد را نیز در نظر بگیرید. بنابراین با چند بار امتحان کردن فرآیند، میتوانید مشکل کار را پیدا کرده و راهحل مناسبی برای آن در نظر بگیرید.
5. استفاده از آب تازه
مورد آخری که باید در خصوص آن صحبت کنیم، استفاده از آب تازه برای ساخت قهوه است. در واقع آب باید کاملا فیلترشده، تمیز و تازه باشد. به هیچ عنوان به طور مستقیم از آب لوله کشی استفاده نکنید؛ در غیر این صورت اگر تمامی نکات را نیز رعایت کرده باشید، نمیتوان انتظار کرما مناسبی از اسپرسو داشت.
دقت داشته باشید که حدود 98 درصد از کل اسپرسو شما را آب تشکیل میدهد. بنابراین اگر مشکلی در آن وجود داشته باشد، به طور حتم اسپرسو شما بیکیفیت خواهد بود و کرمای مناسبی را نیز روی آن شاهد نخواهید بود.
جمعبندی
اسپرسو یکی از محبوبترین نوشیدنیهای جهان است که افراد دلایل مختلفی برای علاقه خود به این نوشیدنی دارند. اما یکی از دلایل اصلی این علاقه کرما قهوه ایجاد شده روی آن است. به خصوص آن که این بخش از اسپرسو، میتواند معیاری برای سنجیدن کیفیت آن نیز به شما برود.
بنابراین حتما برای داشتن اسپرسو و کف مناسب روی آن، به موارد گفتهشده در این مطلب توجه کنید که بتوانید نوشیدنی کاملا مطابق با سلیقه خود را آماده کرده و از نوشیدن آن لذت کافی را ببرید. برای تهیه قهوه تازه از هر نوعی سری به فروشگاه اینترنتی قهوه سیراف بزنید.