اگر میخواهید اسپرسوی خود را حرفهای دم کنید، باید در مورد بسکت قهوه که کلید دم کردن یک اسپرسو خوشطعم هستند، اطلاعات خود را تکمیل کنید. در حقیقت بسکت یا سبد قهوه، جزء اساسی برای دم کردن اسپرسویی باکیفیت است.
اما چیزی که باعث تغییر در نوع اسپرسو شما میشود، انواع بسکت قهوه است. این تنوع باعث سردرگمی افرادی میشود که برای اولین بار میخواهند بسکت قهوه تهیه کنند. بسکتهای قهوه در انواع سینگل، دونفره، سه نفره و… موجود هستند که برای آشنایی بیشتر در ادامه به طور کامل آنها را معرفی میکنیم.
کدام نوع بسکت قهوه مناسب شماست؟
بسکت قهوه در واقع سبد کوچکی است که درون محفظه فیلتر دستگاه قهوه ساز یا اسپرسوساز قرار میگیرد و با ریختن قهوه پودرشده در آن، عمل عصارهگیری قهوه انجام میشود. از نظر گنجایش این بسکتها دارای سه سایز رایج:
- سینگل (تک کاپ یا تک نفره)
- دو کاپ
- سه کاپ
هستند که نوع سه کاپ معمولا کور بوده و بدون خروجی است.
این موضوع که شما از کدام نوع بسکت قهوه برای فیلتر کردن قهوه خود استفاده کنید کاملا به خودتان و میزان قهوه مصرفی شما در طول روز بستگی دارد، اما معمولا نوع سینگل چندان پیشنهاد نمیشود. در حقیقت نوع تک کاپ یا سینگل حدود 11 گرم قهوه و بسکتهای دو کاپ 18 گرم قهوه را در خود جای میدهند.
علاوه بر این موضوع، برای داشتن طعمی قابلقبول از قهوه باید میزان بیشتری قهوه را درون بسکت سینگل بریزید یا از قهوه با آسیاب ریزتری استفاده کنید که باعث هدر رفتن بیشتر قهوه شما میشود. استفاده از کاپ یک نفره یا سینگل قهوه بیشتر برای افرادی مناسب است که در خانه، تنها برای خود قهوه تهیه میکنند یا آسیاب مخصوصی برای خرد کردن دانههای اسپرسو خود دارند.
نکات انتخاب بسکت قهوه
مهمترین قطعه دستگاه اسپرسوساز یا قهوهساز بدون شک بسکت مخصوص قهوه آن است. هنگام خرید آنها بهتر است به دو نکته زیر دقت کنید:
- اندازه بسکت قهوه
- میزان غلظت قهوه
که هرکدام را توضیح داده ایم.
1. اندازه بسکت قهوه
برای کسانی که اسپرسو خالص مینوشند، بسکت تک کاپ گزینه خوبی است، اما اگر به نوشیدن کاپوچینو، لاته و … هم علاقهمند هستید، بهتر است بسکت دوشات را انتخاب کنید. به زبان ساده، اگر نیاز به قهوه با حجم زیاد دارید، انتخاب شما باید بسکت با سایز بزرگتر باشد.
دیگر مسئلهای که در انتخاب سایز بسکت اهمیت دارد، جداره آن است. باید بدانید که بسکتهای تک جداره بدون فشار هستند و بسکتهای دو جداره برای تهیه کردن قهوههای تحت فشار استفاده میشوند. پس باید به نوع قهوهای که تهیه میکنید هم در انتخاب سایز بسکت قهوه اهمیت دهید.
2. میزان غلظت قهوه
اینگونه نیست که با استفاده از یک بسکت سینگل دقیقا به اندازه نصف بسکت دبل یا دو کاپ، قهوه داشته باشید. بسکتهای سینگل طعم قابلملاحظهای که بسکتهای دو کاپ ایجاد میکنند را ندارند. بنابراین استفاده از بسکتهای سینگل برای کافی شاپها که نیاز به تولید قهوهای غلیظ دارند، مناسب نخواهد بود.
بررسی 2 نوع متفاوت ساختار بسکت قهوه
این تقسیمبندی بیشتر بر اساس ظاهر بسکتها است که دارای دو دسته کلی:
- بسکتهای تحت فشار
- بستکتهای عدم تحت فشار
هستند تقسیم بندی می شود. که هنگام تهیه بسکت قهوه باید به آن دقت شود.
1. بسکت عدم تحت فشار قهوه یا غیرفشرده (None Pressurize)
این بسکتها دارای جداره دوم نیستند و تنها یک جداره دارند. با در دست گرفتن بسکتهای تک جداره، روبهروی نور میتوانید به راحتی متوجه این موضوع شوید که این بسکتها تنها یک لایه دیواره دارند. بسکتهای تک جداره غلظت بیشتر و رایحه بهتری میدهند و مناسب برای باریستاها و افراد حرفهای هستند.
در واقع فشار نهایی در این بسکتها تنها در مرحله آخر تهیه قهوه وارد میشود و درجه آسیاب در تولید قهوهای باکیفیت به وسیله آنها، بسیار اهمیت دارد. برای بسکتهای غیرفشرده یا تک جداره، بهتر است از قهوه پورهای و نرم استفاده شود که نتیجه قهوه شما عالی باشد و انحلالپذیری قهوه تاثیر بهتری در طعم آن بگذارد.
از بسکت قهوه تک جداره میتوانید برای دستگاههای صنعتی تولید قهوه استفاده کنید. باید ظرافت دانههای قهوه کمی بالا باشد و نمیتوان از پودر قهوههای خیلی زبر در آنها استفاده کرد. سایز آسیاب مناسب قهوه برای بسکتهای غیرفشرده، آسیاب صنعتی نام دارد. یک نکته مفید دیگر این است که این بسکتها بهخوبی تمیز میشوند و کیفیت آنها به مرور زمان افت نمیکند.
2. بسکت تحت فشار یا فشرده (Pressurize)
نام دیگر بسکتهای فشرده، دوجداره است و در قسمت زیرین این بسکتها یک لایه دیگر وجود دارد. صفحه اصلی بسکت دوجداره مشبک بوده و صفحه زیرین آنها روزنههای ریزتری دارد که قهوه پس از عبور از لایه اول درون لایه پایینی گیر کرده و محلول قهوه با فشار بیشتری از روزنههای ریز لایه پایین عبور میکند.
این بسکتها در دستگاههای اسپرسوساز صنعتی کاربردی ندارند و قابل استفاده برای دستگاههای خانگی هستند. قهوه در بسکتهای دو جداره، تحت فشار بسیار زیادی قرار میگیرد و در بین دو لایه این بسکتها، محلول قهوه با هوا ترکیب شده و فوم ایجاد میشود که باعث جذاب شدن قهوه شما خواهد شد.
بسکت قهوه دوجداره نیاز به ریز بودن درجه آسیاب قهوه ندارد و همین موضوع کار با آن را راحتتر میکند؛ زیرا هنگام تهیه آن نیاز به نگرانی درباره پیچیدگی تهیه قهوه و یا درجه زبری قهوه نخواهید داشت. همچنین در هنگام استفاده از این بسکتها نیازی به آسیاب کردن قهوه در همان هنگام را ندارید و میتوانید از پودر قهوههای مانده هم استفاده کنید.
بسکت دوجداره بهتر است یا تک جداره؟
به بیان ساده برای افراد مبتدی در خانه، استفاده از بسکت قهوه تحت فشار یا دوجداره بیشتر توصیه میشود؛ زیرا نیاز به حساسیت بالایی درباره سایز قهوه و نوع روند تولید قهوه با استفاده از این بسکتها وجود ندارد. در عوض بسکتهای غیرفشرده و تک جداره نیاز به دقت زیادی دارند و برای افراد حرفهایتر مانند باریستاها بیشتر پیشنهاد میشوند.
نتیجه گیری
انتخاب نهایی بسکت قهوه به شما بستگی دارد، اما با توجه به اهمیت انتخاب نوع بسکت در طعم نهایی قهوه، میزان و نوع پودر قهوهای که استفاده میکنید، در این مطلب به معرفی انواع بسکتهای قهوه پرداختیم. بسکتهای قهوه دارای انواع متفاوتی در سایز تک شات، دو شات و سه شات هستند.
با توجه به نکات ارائهشده، نوع دو شات بسکتهای قهوه کاربرد بیشتری دارد. همچنین بسکتها از نظر ظاهری هم به دو دسته فشرده و غیرفشرده تقسیم میشوند که میتوانید نوع مناسب آنها را برای دستگاه اسپرسوساز صنعتی یا خانگی خود انتخاب کنید. همچنین اگر قصد خرید قهوه به قیمت واردکننده دارید می توانید از فروشگاه اینترنتی قهوه سیراف اقدام نمایید.