مقالات

جذوه

جذوه

امروزه تقریبا همه افراد عاشق نوشیدن قهوه در طول روز هستند، اما قهوه‌ای که در کشور ترکیه با آداب و رسوم خاصی تهیه می‌شود، به قدری طرفدار پیدا کرده که آن را با نام قهوه ترک در سرتاسر دنیا می‌شناسند. تهیه قهوه ترک به روش سنتی و با استفاده از قهوه‌جوشی کوچک به نام جذوه انجام می‌شود.

این قهوه‌جوش اصیل ترک در سرتاسر دنیا مورد استفاده قرار می‌گیرد و به دلیل تقاضای بالا در جنس‌های مختلفی تولید می‌شود. در ادامه به طور کامل با این وسیله و طرز استفاده از آن آشنا می‌شوید.

با جذوه و ظاهر آن آشنا شوید!

جذوه چیست

جذوه (Cezve) کلمه‌ای ترکی است و به دستگاهی می‌گویند که برای دم کردن قهوه ترک استفاده می‌شود. منشا این کلمه ترکی است، اما نظرات زیادی وجود دارد که جذوه از کلمه عربی jadhwa گرفته شده است. این کلمه در عربی به معنای قابلمه کوچکی با یک دسته بلند و همچنین لبه‌ای خم شده روی آن است.

در واقعیت هم این دستگاه کوچک که برای دم کردن قهوه ترک استفاده می‌شود، ظاهری مشابه با ریشه عربی آن دارد. این قهوه‌جوش‌های ترک دارای جنس‌هایی گوناگون در فرهنگ‌های خاورمیانه هستند و به طور کلی آنها را از مس، برنج، نقره و یا حتی طلا می‌سازند. نکته جالی که باید بدانید این است که جنس آنها بر طعم قهوه‌ای که با آن دم می‌شود، تاثیر می‌گذارد.

امروزه برای آماده کردن قهوه ترک از این قهوه‌جوش‌ در سرتاسر دنیا استفاده می‌شود. تقاضا برای ساخت این قهوه‌جوش‌های کوچک که از صنایع اصیل ترکیه محسوب می‌شوند، در اروپا به قدری افزایش یافته که آنها را از مواد متفاوتی مثل سرامیک و آلومینیوم هم تولید کرده‌اند.

جذوه‌ها از چه جنسی ساخته می‌شوند؟

جنس جذوه

با افزایش تقاضا برای قهوه‌جوش‌های اصیل ترک، آنها را با مواد مختلفی که بتوانند با سیستم‌های گرمایی گوناگون سازگار شوند، تولید می‌کنند. قهوه‌جوش‌های ترکیه با اشکال و ابعاد متفاوتی ساخته می‌شوند و در هر جنسی که تولید شوند، قطعا دارای مزایا و معایبی خواهند بود. اما همه آنها طعم اصیل و فوق‌العاده قهوه ترک را به مخاطب خود القا می‌کنند. جنس‌های رایج جذوه‌ها شامل موارد زیر هستند:

1. برنج

آلیاژ برنج در اصل فلزی است که از ترکیب مس و روی ساخته می‌شود. قهوه‌جوش‌های ترک برنجی با رنگ طلایی و بسیار ظریف ساخته می‌شوند و خورندگی آنها کمتر از مس است. برنج ضدزنگ است و وسایلی که از این جنس ساخته می‌شوند، ماندگاری بسیار بالایی دارند.

2. مس

قهوه جوش‌های ساخته‌شده از مس دچار زنگ‌زدگی نمی‌شوند، اما خوب است بدانید که وسایل مسی پس از گذشت دهه‌ها خورده می‌شوند و به همین دلیل ظروف مسی ترکی از جمله جذوه‌ها را با قلع آبکاری می‌کنند. قلع ‌اندود کردن ظروف باعث افزایش دوام آنها می‌شود.

ظروف مسی بسیار شیک و فانتزی هستند و امروزه در آشپزخانه‌های مدرن از این ظروف به‌ وفور استفاده می‌کنند. قهوه‌جوش‌های مسی نیز با طرح‌های متفاوت و تزئینات صاف و چکش‌کاری‌شده، تولید و به بازار عرضه می‌شوند. قهوه‌های ترک آماده‌شده در این ظروف نیز بسیار لذیذ و خوش‌طعم هستند.

3. استیل ضد زنگ

قهوه‌جوش‌های استیل هم همواره تولید و به بازار عرضه شده‌اند. استیل ضدزنگ برای ساخت جذوه ایده‌آل به است؛ زیرا این فلز به راحتی شسته می‌شود و ظاهر براق خود را حفظ می‌کند. استیل ضدزنگ همانطور که از اسم آن پیدا است، دچار خوردگی و زنگ‌زدگی نمی‌شود و بسیار مدرن و شیک است.

طرز استفاده از جذوه چگونه است؟

طرز استفاده از جذوه

با توجه به اینکه تهیه قهوه با استفاده از قهوه‌جوش اصیل ترکی یک روش سنتی است، در نهایت با یک نوشیدنی سنتی روبرو هستیم که روی شعله آماده می‌شود. قهوه‌ ترک در تمام جهان دارای طرفداران فراوانی است و چه در آسیا، چه در اروپا یک نوشیدنی بسیار محبوب است.

قهوه ترک به دلیل طرز تهیه متفاوت و البته سنتی، طعم کاملا متمایزی با قهوه معمولی دارد. برای درست کردن قهوه ترک با استفاده از جذوه، نیاز است ابتدا دانه‌های قهوه را خوب آسیاب کنید تا کاملا نرم و پودری شوند. بسته به سلیقه مخاطب در تهیه این نوع قهوه‌ها از شکر، شیر و آب به‌صورت ترکیبی و با مقدار‌های متفاوت استفاده می‌شود.

مراحل تهیه قهوه با قهوه‌جوش سنتی ترکیه

  1. برای هر فنجان قهوه حدود 50 میلی‌لیتر آب در قهوه‌جوش خود بریزید.
  2. شکر را به دلخواه به آب اضافه کرده و هم بزنید.
  3. قهوه‌جوش را روی حرارت قرار دهید و محتوای آن را بجوشانید، سپس از روی حرارت بردارید.
  4. حالا وقت قهوه است، قهوه را به محتوای آماده شده، افزوده و باز بجوشانید. برای هر فنجان یک قاشق چای‌خوری قهوه کافی است.
  5. حواستان باشد که بلافاصله پس از به جوش آمدن قهوه آن را از روی حرارت بردارید و خوب آن را مخلوط کنید. به دلخواه می‌توانید کف روی قهوه را دور بریزید یا به فنجان خود اضافه کنید.
  6. یک ‌بار دیگر قهوه را تا مرحله جوشیدن حرارت دهید. جالب است بدانید که قهوه ترک را دوبار می‌جوشانند.
  7. به قهوه خود برای ته نشین شدن پودر قهوه کمی زمان بدهید و سپس می‌توانید آن را سرو کنید. نوش جان!

5 نکته تکمیلی که برای استفاده از جذوه و تهیه یک قهوه خوش‌طعم باید بدانید!

استفاده از قهوه‌جوش‌های سنتی ترکیه بسیار آسان است و در هر شرایطی قهوه آماده‌شده توسط آن‌ها بی‌نهایت خوش‌طعم خواهد شد. اگر شما هم عاشق قهوه‌ هستید، برای بهتر شدن طعم قهوه خود، می‌توانید از نکات تکمیلی زیر استفاده کنید و از تفاوت آشکاری که در طعم قهوه ایجاد می‌کنند لذت ببرید.

  1. استفاده نکردن از قهوه آسیاب‌شده باعث می‌شود قهوه شما به خوبی کف نکند. حتما از قهوه آسیاب‌شده و پودری استفاده کنید. همچنین استفاده از قهوه تازه تاثیر خیلی زیادی بر طعم قهوه شما می‌گذارد.
  2. از آب سرد تصفیه‌شده برای طعم بهتر قهوه و سرعت بالای آماده شدن آن استفاده کنید. همچنین می‌توانید یک قاشق غذاخوری آب سرد را پس از دوبار جوشیدن به قهوه خود اضافه کنید. در کمال تعجب این‌کار طعم قهوه شما را بهتر می‌کند.
  3. مخلوط کردن قهوه را در هر مرحله به آهستگی انجام دهید. در ترکیب کردن آب، شکر و قهوه عجله نکنید.
  4. پس از برداشتن فوم قهوه و افزودن آن به فنجان‌های خود، قهوه جوشیده شده را به آرامی به فنجان اضافه کنید. این ‌کار مانع از بین رفتن فوم روی قهوه می‌شود.
  5. در قهوه‌ ترک سنتی خود می‌توانید از ادویه‌های خوش‌عطری مانند هل، دارچین و زنجبیل هم استفاده کنید. این کار را در مرحله ترکیب کردن آب و قهوه انجام دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *