قهوه، یکی از پرطرفدارترین نوشیدنیهای جهان است که دانه آن در کشورهای زیادی کشت و صادر میشود. یکی از این کشورها، آنگولا نام دارد. این کشور طی سالیانی نه چندان دور، چهارمین کشور از کشورهای صادرکننده قهوه بهشمار میرفت و سالیانه حدود یک میلیون کیسه قهوه را تولید و اغلب آن را به کشورهای دیگر صادر میکرد.
با این حال، 30 سال جنگ داخلی آسیبهای زیادی را به این کشور و صنعت قهوه آن وارد کرده است. خوشبختانه تلاشهای زیادی برای احیای صنعت قهوه آنگولا صورت گرفته است و قهوه این کشور هنوز هم بهعنوان یکی از پرطرفدارترین و مرغوبترین قهوهها شناخته میشود. در ادامه با قهوه آنگولا و نحوه کشت آن بیشتر آشنا خواهید شد.
قهوه روبوستا آنگولا
مشهورترین نوع قهوه آنگولا، قهوه روبوستا است که طعم مطبوع و عطری دلپذیر دارد. این نوع قهوه بسیار کمیاب بوده و از دیرباز در کشورهای پرتغال، اسپانیا و جنوب اروپا طرفداران زیادی داشته است.
در حال حاضر مشکلات زیادی برای مزارع قهوه و کشاورزان آنگولا به وجود آمده که منجر به کاهش کیفیت این نوع قهوه و کاهش تولید آن در آنگولا شده است؛ بهطوری که اغلب افراد در مورد کیفیت قهوه آنگولا، طعم ماندگی، رطوبت کم و رنگ زرد دانه قهوه شکایت دارند.
اگر آنگولا بتواند قهوههای خود را با کیفیت سابق تولید کند، بسیاری از کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی خواهان این نوع قهوه هستند و میزان صادرات قهوه آنگولا به این کشورها بهطرز چشمگیری افزایش مییابد. اما باید دید که در حال حاضر آنگولا آمادگی و پیش زمینه کشت و تولید قهوه را دارد؟ در ادامه به بررسی این موضوع میپردازیم.
تاریخچه قهوه آنگولا
کشور آنگولا در جنوب آفریقا واقع شده و همسایه کشورهای کنگو، زامبیا، نامیبیا و اقیانوس اطلس جنوبی است. وسعت آنگولا حدود چهارصد و هشتاد هزار مایل مربع، تقریباً دو برابر تگزاس است و جمعیتی حدود ده میلیون نفر دارد.
صنعت آنگولا در سالهای گذشته دارای مزارع بزرگ قهوه بود که توسط مهاجران پرتغالی اداره میشد. پس از مستقل شدن آنگولا، بسیاری از این مزارع قهوه ملی شدند و مدیران جدید آن تخصص زیادی در زمینه کشت و رشد قهوه نداشتند. همچنین، آنگولا در آن زمان با کمبود نیروی کار نیز مواجه بود که در نتیجه، کشت و بازده گیاهان قهوه آنگولا تا حد زیادی کاهش پیدا کرد.
بسیاری از مزارع قهوه دولتی آنگولا در دهه 1990 خصوصی و تقسیم شدند. همچنین، کشاورزان برای احیای مزارع قدیمی قهوه با مشکلات زیادی روبهرو بودند و با تداوم جنگ داخلی، مشکل امنیت نیز به مشکلات آنها افزوده شد.
در سال 2006 سازمان بینالمللی قهوه به پروژه بهبود صنعت قهوه آنگولا کمک زیادی کرد. آنگولا برای این پروژه کمکهای مالی زیادی دریافت کرد و در نتیجه این پروژه، زمینهای زیادی برای کشت قهوه و فرصت شغلی برای 4 هزار خانواده بیخانمان آماده شد و در ساخت مدرسه و درمانگاهها نیز کمکهای زیادی صورت گرفت.
درنهایت، این کمکها در بهبود صنعت قهوه آنگولا ثمربخش بود. اما هنوز هم صنعت قهوه این کشور با سال 1975 که سال اوج تولید قهوه بود، فاصله زیادی دارد و کمبود نیروی کار نیز یکی از مشکلات عمده این کشور محسوب میشود.
قهوه آنگولا چگونه کشت میشود؟
آنگولا در برخی فصول بارانی و در برخی فصول خشک است و این موضوع در مناطق مختلف آنگولا نیز متفاوت به نظر میرسد. در مناطق شمالی آنگولا از سپتامبر تا آوریل بارانی است و در جنوب این کشور فصل باران دیرتر و از نوامبر شروع شده و تا فوریه ادامه مییابد.
ارتفاع مرتفعترین مناطق کشت قهوه آنگولا حدود 2000 متر است که ارتفاعی بسیار عالی برای تولید قهوه مرغوب محسوب میشود. به همین دلیل، قهوهای که در ارتفاعات بالاتر این کشور کشت میشود قند بیشتری دارد و طعم نهایی شیرینتر و دلپذیرتر خواهد بود.
دمای مزارع قهوه حدود 20 درجه سانتیگراد بوده و در تمامی طول سال ثابت است. این مزارع در نزدیکی رودخانه قرار دارند که مواد مغذی را به خاک مزارع میرساند و در کیفیت قهوههای این کشور مؤثر است. پس از کشت و برداشت دانههای قهوه، این دانهها بهطور طبیعی در مقابل آفتاب خشک میشوند و در نهایت، دانه قهوه درشت با طعم شیرین آماده میشود. قهوههای عربیکای آنگولا نیز نیمه شسته و بهطور طبیعی کشت و پردازش میشوند.
وسعت مزارع قهوه این کشور متفاوت است و مزارع کوچک و بزرگ متعددی برای کشت قهوه وجود دارد. اکثر تولیدات قهوه آنگولا به آمریکا فروخته میشود. بهطور کلی، آنگولا از لحاظ منابع مورد نیاز برای کشت قهوه بسیار غنی است و در حال حاضر حدود 40000 مزرعه قهوه در این کشور وجود دارد.
چه نوع قهوههایی در آنگولا کشت میشود؟
قهوه روبوستا و قهوه عربیکا دو نوع از معروفترین قهوهای کشور آنگولا هستند. قهوه روبوستا آمبیوم یکی از انواع قهوههای باکیفیت و خوشطعم است که در آنگولا تولید میشود و از لحاظ قیمت و محبوبیت، از برترین قهوههای این کشور بهشمار میرود.
طبق تحقیقاتی که در این زمینه صورت گرفته است، قهوه روبوستا آمبیوم کافئین بالایی دارد و آنتیاکسیدان زیادی در ریز ذرات آن یافت میشود که از بروز بیماریها جلوگیری میکند.
قهوه عربیکا نیز در این کشور کشت میشود، اما میزان کشت آن زیاد نیست و تنها 5 درصد از تولیدات قهوه آنگولا را شامل میشود. با این حال اخیراً در ارتفاعات بالای این کشور، مزارعی برای تولید قهوه عربیکا ایجاد شده است که انتظار میرود تولیدات قهوه عربیکای این کشور در سالهای آینده افزایش یابد.
آینده در دستان قهوه آنگولا!
قهوه آنگولا یکی از انواع شناختهشده قهوه است که بین علاقهمندان به قهوههای شیرین، طرفداران زیادی دارد. صنعت قهوه این کشور در سالهای اخیر با مشکلات فراوانی روبهرو بود که امروزه کمکهای سازمان بینالمللی قهوه و علاقه مردم این کشور به بازگشت به دوران اوج تولید قهوه، تا حدود زیادی منجر به بهبود صنعت قهوه این کشور شده است.
با توجه به پتانسیل این کشور برای تولید قهوه مرغوب و افزایش 34 درصدی تولید قهوه این کشور در سالهای اخیر، تخمین زده میشود که آنگولا در سالهای آینده ممکن است به یکی از برترین تولیدکنندگان قهوه جهان تبدیل شود و به دوران شکوه خود بازگردد. بنابراین نگاهها به این سمت است که آیا میتوان از پتانسیل بالای این کشور در صنعت قهوه نهایت بهره را برد یا خیر!