مقالات

قهوه فیلترشده

قهوه فیلترشده

امروزه قهوه صرفا یک نوشیدنی تک‌بعدی محسوب نمی‌شود. دلیل این امر شیوه‌های متنوع و متفاوتی است که برای تهیه قهوه وجود دارد. یکی از این شیوه‌ها، قهوه فیلترشده یا قهوه دمی است. این نوع قهوه با فرایند خاصی تهیه می‌شود که طرفداران بسیار زیادی هم دارد. برای تهیه این نوع قهوه به چه تجهیزاتی نیاز داریم؟ تفاوت قهوه دمی با اسپرسو چیست؟ در ادامه مطلب به بررسی این موضوعات خواهیم پرداخت.

قهوه فیلترشده چیست؟

قهوه فیلترشده چیست؟

قهوه فیلترشده یا دمی، یکی از انواع نوشیدنی‌های بر پایه قهوه است که طرز تهیه آن شباهت زیادی به اسپرسو دارد. قهوه در حالت فیلترشده به آسیاب و آب بیشتری نیاز خواهد داشت. به همین دلیل فرایند دم‌آوری آن کمی طولانی‌تر از سایر قهوه‌هاست.

به طور کلی قهوه فیلترشده به قهوه‌ای گفته می‌شود که از طریق نوعی فیلتر دم می‌کشد. به این ترتیب تفاله قهوه به نوشیدنی ختم نمی‌شوند. جالب است بدانید که سابقه مصرف این نوع قهوه به بیش از دو قرن پیش برمی‌گردد. در گذشته قهوه را با تفاله‌های داخل آن مصرف می‌کردند. امروزه با توجه به تغییر سبک زندگی در جوامع، مصرف این نوع قهوه منسوخ شده است.

نکته: هر کدام از روش‌های مختلف دم کردن قهوه به تغییرات در طعم و غلظت آنها منجر می‌شود.

نگاهی به تاریخچه قهوه فیلترشده

استفاده از این نوع قهوه برای اولین بار در سال 1780 اتفاق افتاد؛ جایی که قهوه‌جوش‌های آقای Biggin اختراع شدند! این قهوه‌جوش‌ها شبیه به یک قوری بلند بودند که فضای مخصوصی برای فیلتر پارچه‌ای و یک دهانه داشتند. استفاده از فیلترهای پارچه‌ای یکبار مصرف برای این نوع قوری‌ها، باعث بهبود کیفیت قهوه‌های Biggin شد. امروزه فیلترهای کاغذی جایگزین فیلترهای پارچه‌ای شده‌اند.

طرز تهیه قهوه فیلترشده

طرز تهیه قهوه فیلترشده

برای تهیه این نوع قهوه، باید ذرات قهوه آسیاب‌شده را خیس کنید و حدود 30 ثانیه منتظر بمانید. دلیل این منتظر ماندن، برای ایجاد شکوفه یا بلومینگ است. این فرایند به آزادشدن دی‌اکسیدکربن و بهبود جریان آب در فرایند عصاره‌گیری کمک زیادی می‌کند.

آب جوشیده شده را روی ذرات قهوه می‌ریزند. بعد از آن نوبت به عصاره‌گیری می‌رسد. برای عصاره‌گیری نباید عجله داشته باشید. البته این موضوع بستگی به نوع دستگاهی که از آن استفاده می‌کنید هم بستگی دارد. برای تهیه قهوه فیلترشده، قهوه سازهای زیادی وجود دارند.

به طور کلی برای تهیه قهوه دمی یا فیلترشده به سه عامل اصلی فیلتر، قهوه‌ساز مناسب و فنجان نیاز دارید. با داشتن این سه عامل در کنار قهوه، می‌توانید یک نوشیدنی فیلترشده غلیظ و باکیفیت بنوشید. البته وجود برخی ابزارها مثل دماسنج، ترازو و … به دقیق‌تر شدن فرایند عصاره‌گیری کمک می‌کند، اما وجود آنها برای تهیه این نوشیدنی ضروری نیست.

بررسی انواع دستگاه‌ها برای تولید قهوه فیلترشده

این نوع دستگاه‌ها دارای فناوری خاصی هستند که آب جوش وکیوم را در دستگاه حجیم قرار می‌دهد. در واقع پرکولاتور گلدانی است عمودی که بالای آن یک دهانه قرار می‌گیرد. آب به کف ظرف می‌ریزد. با قرار گرفتن دستگاه روی شعله آتش، آب به مرور زمان و با جوش آمدن به داخل محفظه دم‌آوری وارد می‌شود. قهوه به سمت پایین جریان پیدا می‌کند و تفاله‌ها بالا باقی می‌مانند.

جالب است بدانید که برخی از دستگاه‌های پرکولاتور، دارای یک پنجره کوچک، برای مشاهده فرایند عصاره‌گیری هستند. قهوه فیلترشده بعد از آماده‌شدن، همانند اسپرسو در فنجان‌های بسیار کوچک سرو می‌شود.

با ظهور فرنچ‌پرس شیوه تهیه این نوع قهوه با تغییراتی همراه شد. فرنچ پرس دستگاهی است که علاوه‌بر ظرف استوانه‌ای، یک پیستون هم در داخل خود دارد. در این دستگاه قهوه و آب همزمان در ظرف ترکیب شده و حرارت داده می‌شوند. با فشار دادن پیستون، آب از کنار ظرف خارج می‌شود و قهوه باقی می‌ماند. فرنچ پرس یکی از ساده‌ترین و در عین حال کاربردی‌ترین دستگاه‌ها برای تهیه قهوه فیلترشده به حساب می‌آید.

قهوه‌ساز قطره‌ای اتوماتیک؛ دستگاهی مدرن و محبوب برای تولید قهوه فیلترشده

امروزه یکی از بهترین و محبوب‌ترین روش‌ها برای تهیه قهوه دمی، استفاده از دستگاه قهوه‌ساز قطره‌ای اتوماتیک است. در این دستگاه، آب توسط برق به جوش می‌آید. آب بعد از جوشیدن به تفاله‌های قهوه اضافه می‌شود و داخل ظرف می‌ریزد. با تنظیم درست فیلتر، قهوه‌ساز قطره‌ای یک قهوه دمی بسیار لذیذ به شما هدیه خواهد داد!

استفاده از قهوه‌ساز قطره‌ای اتوماتیک برای اولین بار در سال 1970 رقم خورد. یکی از دلایل محبوبیت قهوه فیلترشده، رونق همین دستگاه بوده است. به هر حال با استفاده از این دستگاه، می‌توانید قهوه دمی یا فیلترشده بسیار باکیفیتی تهیه کنید.

بررسی تفاوت‌های قهوه فیلترشده و اسپرسو

فرق قهوه فیلترشده و اسپرسو

با وجود شباهت‌هایی که فرایند تهیه این دو نوع قهوه به یکدیگر دارند، اما نمی‌توان از تفاوت‌های آنها هم به سادگی عبور کرد. قهوه دمی یا فیلترشده، اسیدیته کمتری دارد. به همین دلیل طعم خاص‌تری را ارائه می‌دهد. دلیل اصلی استقبال از این روش دم کردن قهوه هم همین ویژگی است. در واقع با تهیه قهوه به صورت فیلترشده، تمام طعم‌های موجود در قهوه هویدا می‌شوند!

قهوه دمی نسبت به اسپرسو شفافیت بیشتری دارد. به همین دلیل با نگاه به این دو، متوجه یکدست‌بودن قهوه فیلترشده نسبت به اسپرسو خواهید شد. دلیل این امر حجم آب بیشتری است که در فرایند قهوه دمی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

یکی دیگر از تفاوت‌های اسپرسو و قهوه دمی در ترکیب شیر است. اسپرسو به دلیل غلظت بالایی که دارد، خیلی خوب با شیر ترکیب شده و نوشیدنی‌های جذابی، مثل لاته، کاپوچینو و … ارائه می‌دهد. از طرف دیگر این ویژگی در قهوه دمی یا فیلترشده وجود ندارد. به هر حال انتخاب بین این دو نوشیدنی کاملا به سلیقه و طبع شما بستگی دارد.

نتیجه گیری

قهوه فیلترشده نوعی نوشیدنی بسیار محبوب است که در فرایند تهیه آن از آب زیادی استفاده می‌شود. میزان آسیاب قهوه هم در این نوشیدنی بیشتر از حالت عادی است. این نوشیدنی محبوب از دو قرن پیش مطرح شد و امروزه طرفداران زیادی هم دارد. قهوه دمی یا فیلترشده را می‌توان با دستگاه‌های مختلفی مثل فرنچ پرس، قهوه‌ساز قطره‌ای اتوماتیک و … تهیه کرد.

برای تهیه قهوه دمی به آب، دستگاه قهوه‌ساز مناسب، قهوه و فیلتر نیاز دارید. با استفاده از این 4 عامل اصلی، یک نوشیدنی محبوب تهیه کنید. البته پیش از آن نیاز به تهیه قهوه تازه و تجهیزات مناسب دارید. فروشگاه قهوه سیراف بهترین گزینه برای خرید قهوه و تجهیزات آن است. برای این منظور به صفحه اصلی سایت مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *