افرادی که به طور تخصصی با قهوه سروکار ندارند اطلاعاتشان درباره پودر آن محدود و ناقص است. در برخی موارد مصرفکنندگان پودر قهوه را با اسپرسو اشتباه میگیرند. اما تهیه این پودر نیازمند اجرای چندین مرحله مختلف است.
ابتدا گیلاسهای قهوه چیده شده و دانهها از گیلاس جدا میشوند. دانهها شسته شده و مرحله رست قهوه (بو دادن) آغاز میشود. درجه آسیاب دانههای قهوه متفاوت است. زیرا برای تهیه نوشیدنیهای مختلف به دانهبندی متفاوتی نیاز داریم. پس از آسیاب کردن این دانههای معطر پودر آماده میشود.
پودر قهوه چیست؟
شکل اصلی قهوه با آنچه که در فروشگاهها و کافهها دیدهاید، کاملا فرق دارد. قهوه ابتدا بهصورت گیلاس رشد میکند. دانهها در این گیلاسها قرار دارند. بعد از برداشت گیلاسها، مرحله فراواری دانهها به روشهای مختلف مانند شستشوی خیس، نیمه خیس و خشک انجام میشود. بعد از اتمام مرحله فراوری، نوبت به برشته کاری یا رست دانهها میرسد. برای تهیه پودر قهوه مرغوب به دانههای کاملا برشته و تازه قهوه نیاز داریم. نکته مهم این است که پودر در مقایسه با دانههای قهوه در مدت کوتاهتری عطر، طعم و خواص خود را از دست میدهد. پس، خرید پودرهای تازه یا بستهبندی اهمیت زیادی دارد.
تفاوت پودر و قهوه فوری
اگر برای خرید قهوه به فروشگاهها مراجعه کرده باشید، از تنوع بالای آن شگفتزده میشوید. قهوه فوری یکی از محصولات موجود در فروشگاهها به حساب میآید که با پودر این نوشیدنی کاملاً متفاوت است. تفاوت اصلی این دو ماده به نحوه تهیه آنها مربوط میشود. برای تهیه قهوه فوری، پودر آسیابشده را دم میکنند. سپس، از شیوه خاصی برای خشک کردن آنها استفاده میشود. این قهوه خشک شده درحقیقت همان قهوه فوری است.
ویژگیهای پودر قهوه ایدهآل
قبل از هر چیز باید از معتبرترین برندها اطلاع داشته باشید. زیرا برندهای مطرح برای حفظ خوشنامی خود از بهترین دانهها و تکنیکهای آسیاب استفاده میکنند. در مرحله بعد، انتخاب پودر قهوه بستهبندی باید در اولویت قرار بگیرد. تماس مستقیم پودرهای فله با محیط باعث کاهش عطر و خواص قهوه خواهد شد.
قهوه در مجاورت هوا به سرعت اکسیده میشود. به همین دلیل قهوههای فله عطر و طعم کمتری در مقایسه با محصولات بستهبندی دارند. بهترین پودر محصولی است که از زمان آسیاب شدن آن حدود دو هفته گذشته باشد. دستگاهی که برای برته کاری یا آسیاب دانههای قهوه بهکار میرود نیز در کیفیت پودر نهایی تأثیر فراوانی دارد.
انتخاب پودر یا دانه قهوه به طعم قهوه دلخواه شما وابسته است. اگر علاقه دارید با نوشیدن قهوه در اول صبح کافئین و انرژی زیادی دریافت کنید دانههای روبوستا یا پودر حاوی این دانه بهترین گزینه خواهد بود. زیرا کافئین موجود در دانههای روبوستا بیشتر از عربیکا است. البته، طعم قهوه روبوستا نیز تلختر از قهوه عربیکا است. افرادی که طعم نسبتاً ترش قهوه را میپسندند باید به سراغ دانه یا پودر عربیکا بروند. پودر عربیکا دارای طعمهای متنوع مانند میوهای، کاراملی، مرکبات، توت، خاک و غیره است که انتخاب را کمی راحتتر میکند.
پودر مناسب برای اسپرسو
برای تهیه یک فنجان اسپرسو خانگی یا یک فنجان قهوه در کافه به پودر اسپرسو نیاز خواهید داشت. اما آیا میدانید بهترین پودر اسپرسو موجود در بازار باید چه ویژگیهایی داشته باشد؟ پودر اسپرسو باید ترکیبی از دانههای عربیکا و روبوستا باشد. دانههای روبوستا باعث ایجاد فوم عالی و غلیظ روی اسپرسو میشوند. اگر به طعم روبوستا علاقه ندارید یا میزان کافئین موجود در آن برای شما آزاردهنده است، میتوانید پودر قهوه صد درصد عربیکا را انتخاب کنید.
پودر مناسب برای قهوه فرانسه
در تهیه قهوه فرانسه معمولا از فرنچ پرس استفاده میشود. پس درجه آسیاب دانههای قهوه بسیار مهم است. دانهها باید درشت آسیاب شده باشند و از پودر اسپرسو نمیتوان برای تهیه قهوه فرانسه استفاده کرد. در تهیه قهوه فرانسه میتوانید از دانههای عربیکا یا روبوستا استفاده کنید. انتخاب نوع دانههای قهوه به سلیقه و ذائقه شما وابسته است. البته دانههایی که رست یا برشتگی آنها در حد متوسط تا سیاه است بهترین گزینه برای قهوه فرانسوی محسوب میشوند.
پودر مناسب برای قهوه ترک
روش خاص دم کردن قهوه ترک، انتخاب پودر مناسب را حساستر میکند. درجه آسیاب دانههای مناسب برای قهوه ترک باید بسیار ریز باشد. معمولا نرمترین پودرهای موجود در بازار برای تهیه قهوه ترک مناسبتر هستند. اما فرقی ندارد که پودر بهکار رفته در تهیه این قهوه از چه دانههای تشکیل شده باشد. رست و درجه آسیاب دو عامل اصلی در تهیه قهوه ترک هستند. انتخاب دانههای عربیکا یا روبوستا به سلیقه شما مربوط میشود.
چگونه از پودر قهوه نگهداری کنیم؟
حالا که میدانید برای انتخاب قهوه به چه نکاتی توجه کنید باید اطلاعات کافی درباره نحوه نگهداری از این پودر داشته باشید. نگهداری نامناسب باعث از بین رفتن خواص و عطر قهوه خواهد شد. در اولین مرحله، هرگز دانههای آسیابشده قهوه را بیش از یک ماه نگهداری نکنید. بنابراین خرید را با توجه به نیاز خود انجام دهید. اما رعایت برخی نکات باعث افزایش طول عمر دانههای قهوه میشود. این دانهها باید دور از نور، دما و رطوبت قرار بگیرند. پودر یا دانه قهوه نباید در آشپزخانه نگهداری شود. انبار یا کابینتهای تاریک دور از اجاق گاز بهترین گزینه برای نگهداری از قهوه هستند.
هرگز پودر قهوه را در شیشههای شفاف قرار ندهید. شیشه شفاف تماس دانههای قهوه با نور خورشید را افزایش میدهد. ظرفهای فلزی که درب آن محکم بسته میشود بهترین گزینه برای نگهداری قهوه هستند. بعد از هربار مصرف حتماً درب ظرف را محکم ببندید. نفوذ هوا به درون ظرف تمام خواص قهوه را از بین میبرد. برای پیشگیری از نفوذ هوا میتوان بسته قهوه را درون پلاستیکهای زیپ دار قرار دهید.
با توجه به اینکه بعد از یک ماه خاصیت قهوه کاهش مییابد حتما این سوال به ذهن شما رسیده که آیا امکان نگهداری قهوه در فریزر وجود دارد؟ بله، اما باید قهوه درون ظرفی قرار بگید که هیچ درزی برای نفوذ هوا یا رطوبت درون آن وجود نداشته باشد. با این حال تنها یک بار میتوان قهوه را فریز کرد. اگر قهوه را از فریزر خارج کردید، دوباره نمیتوان آن را داخل فریزر قرار داد.
پودر یا دانه قهوه: کدام بهتر است؟
اگر میخواهید از سلامت و طعم قهوه خود مطمئن باشید، به سراغ انتخاب دانه آن بروید. نگهداری دانههای قهوه آسانتر از پودر آن است. دانههای قهوه ممکن است رستشده یا نشده باشند. فراموش نکنید که دانههای رستنشده قبل از آسیاب باید برشته شوند. خرید دانه قهوه برای آمادهسازی نوشیدنی تازه و خوشعطر بهتر از پودر آن است. اما افرادی که اطلاعات کافی درباره رست یا آسیاب قهوه ندارند، باید خرید پودر آن را در اولویت قرار دهند.
نتیجه گیری
پودر قهوه آسان تر و سریع تر از قهوه آماده می شود و برای اینکه کیفیت قهوه بالایی داشته باشید بهتر از یک فروشگاه با کیفیت اقدام به خرید پودر قهوه مدنظر نمایید. برای این منظور می توانید از وب سایت اینترنتی قهوه سیراف اقدام نمایید.